MELBOURNE - De Zweedse tennisser Thomas Johansson heeft zondag in Melbourne de Australian Open in het heren enkelspel op zijn naam geschreven. In de finale versloeg hij de Rus Marat Safin met 3-6 6-4 6-4 en 7-6 (7-4). Het is voor Johansson de eerste keer dat hij een Grand Slam-finale wint.

De 26-jarige nummer 18 van de wereldranglijst verpestte daarmee de verjaardag van Marat Safin (22), in 2000 nog winnaar van het US Open. Johansson, tijdens de Australian Open als 16e geplaatst, zorgde er met zijn zege voor dat Zweden na 14 jaar weer eens een winnaar heeft op de Australian Open. Mats Wilander, de coach van Safin, was in 1988 de beste van het deelnemersveld bij de mannen.

"Marat speelde erg goed, ik heb geluk nodig gehad om te winnen", complimenteerde Thomas Johansson na de finale zijn tegenstander. "O, en nog gefeliciteerd met je verjaardag." Het publiek trakteerde verliezer Safin overigens op een welgemeend gezongen Happy Birthday. De Rus, negende op de plaatsingslijst, toonde zich een sportief verliezer: "Thomas speelde te goed vandaag. Ik kon er niets tegen inbrengen, zoals we allemaal hebben kunnen zien".

Beide spelers stonden twee uur en 52 minuten op de baan. Na een nerveuze start en het verlies van de eerste set kwam Johansson beter in zijn spel. Uiteindelijk besliste hij de partij in de tiebreak van de vierde set definitief in zijn voordeel. Naast de titel van het prestigieuze toernooi ontvangt de Zweed een geldbedrag van 1,1 miljoen euro.

/DOSSIERAustralian Open