AMSTERDAM - België zit zondag in pot 4 als er in Warschau wordt geloot voor de voorronde van het Europees kampioenschap voetbal van 2012 in Polen en Oekraïne.

Dick Advocaat, bondscoach van de Belgen, is in Polen aanwezig om de loting bij te wonen. De keuzeheer mist daardoor de wedstrijd van AZ in Rotterdam tegen Feyenoord.

"Ik was liever in Rotterdam geweest", vertelt Advocaat zaterdag aan Sporza. "Maar ik heb deze afspraak met de Belgische bond gemaakt, dus heb ik me er aan te houden. Ik heb nog geprobeerd er onderuit te komen, maar dat is niet gelukt."

Gunstige loting

De Nederlander hoopt op een gunstige loting, maar weet dat het traject lastig zal zijn. "Een groep met Portugal, Griekenland en Schotland zou mooi zijn", vertelt hij.

"Tegen die landen maken we een kans. Nederland en Rusland zou ik liever vermijden. De loting is echter minder belangrijk dan het samenstellen van de speelkalender. De samenstelling is vaak bepalend voor het verloop van de groep."

Kwalificatie

Advocaat heeft, ongeacht de uitkomst van de loting, slechts één doel voor ogen: kwalificatie. "Als ons dat lukt zou het een wonder zijn. Maar dat wonder is ons doel, dus gaan we ervoor."