TILBURG - Een drietal versterkingen tijdens de winterstop baatten Willem II vrijdag niet in de derby tegen NAC. De buurman uit Breda zegevierde in Tilburg met 2-1.

Willem II bleef daardoor zeventiende en voorlaatste op de ranglijst en verkeert in ernstige degradatiezorgen.

NAC vierde het succes met een stijging naar de zesde positie in de eredivisie.

Met fris aanvallend voetbal overspeelde Willem II tijdens het eerste half uur NAC volledig. Nieuweling Mitchell Donald (van Ajax gehuurd) gaf zijn debuut in Tilburg glans met een prachtig doelpunt.

Nijland

In de zestiende minuut rondde hij met een schot van 20 meter een combinatie van Stefan Nijland en Gerson Sheotahul meesterljk af.

Zeven minuten later was Sheotahul dicht bij de 2-0. NAC's doelman Jelle ten Rouwelaar stopte de volley op een voorzet van Donald. NAC presteerde pas iets tijdens de laatste tien minuten van de eerste helft, maar nam toen ook de wedstrijd over.

Afgekeurd

Matthew Amoah zag zijn gelijkmaker afgekeurd wegens hands. In de 44e minuut werd het toch 1-1 door Edwin de Graaf die een blunder van doelman Maikel Aerts afstrafte na een schot van Robbert Schilder.

Aerts zag er elf minuten na rust ook niet goed uit toen Amoah 1-2 inschoot. Hij stond te ver voor zijn doel en kon niet bij de bal, die via de lat binnenvloog.

Forceren

Op achterstand was Willem II geen schim meer van het elftal uit het eerste halfuur. Met hard werken probeerde de degradatiekandidaat nog wat te forceren, maar dat liet de ervaren Bredase ploeg met zicht op mogelijk Europees voetbal niet gebeuren. Zeker niet met een foutloze Ten Rouwelaar als sluitpost.