SALT LAKE CITY - Erben Wennemars is zaterdag bij testwedstrijden op de olympische schaatsbaan even buiten Salt Lake City onder het wereldrecord op de 1500 meter gedoken. De sprinter uit de ploeg Spaar Select kwam op het snelle ijs uit op 1.44,25, handgeklokt dat wel. Het wereldrecord van de Zuid-Koreaan Lee staat momenteel op 1.45,20.

Wennemars had het na de zijn snelle race even te kwaad. In de tunnel onder de schaatsbaan kwamen de tranen los. De sprinter verloor onlangs in Heerenveen de extra wedstrijd om het vierde olympische ticket op de 1500 meter van Jochem Uytdehaage. "Dit geeft alleen maar aan hoe ongelofelijk dom ze in Nederland zijn", sneerde hij richting schaatsbond. "Die skate-off hadden ze hier moeten houden", was het duidelijke commentaar van de nummer vijf van het Wk sprint.

In de ogen van Wennemars zijn de allrounders straks tijdens de Olympische Spelen in Salt Lake City kansloos voor het goud op de meter. "Een sprinter gaat hier goud winnen. Dit ijs is zo verschrikkelijk snel."

Wennemars klokte op de 500 meter even eerder ook nog eventjes ,97 seconden, eveneens onder zijn persoonlijke record. "Dit is ijs waarop ik had moeten rijden, waarop ik kan rijden. Alleen heb ik er allemaal niets aan", zei hij met de tranen in de ogen. Hij weet inmiddels ook dat hij een unieke kans op het goud al voor de Spelen heeft verspeeld.

Gianni Romme

Gianni Romme testte zich op de vijf kilometer. Die viel tegen. De wereldrecordhouder kwam niet verder dan 6.37,51. De race verliep moeizaam. Marja Vis dook op de 500 meter en 1500 meter met respectievelijk 39,66 en 1.57,98 dik onder haar persoonlijke toptijden. Dat deed Annamarie Thomas ook op de 500 meter met 38,77.

Marianne Timmer legde een mislukte 500 meter neer. Ze kwam bij de start moeizaam weg. Ruim voor de finish kwam ze vervolgens al weer omhoog: 39,22. "Ik heb nog steeds last van een zere heup." Die blessure liep ze op kort na de jaarwisseling bij de NK sprint.

/DOSSIERSchaatsen