HOOGHALEN - Motorcoureur Jasper Iwema heeft alsnog een team gevonden waarvoor hij komend seizoen in alle Grote Prijzen kan racen om de wereldtitel in de 125 cc. De 19-jarige Drent heeft een contract getekend bij het Italiaanse CBC Corse team.

Iwema zal rijden op een Aprilia.

''Ik ben ernom opgelucht en blij. Racen in de Grote Prijzen is mijn doel, daar leef ik voor'', zei vrijdag een opgetogen Iwema, die ervoor zorgt dat er toch een Nederlandse motorrijder actief blijft op het hoogste internationale niveau.

Tot twee weken terug zat Iwema, die vorig seizoen onder de vleugels van Team Germany zijn debuut maakte in het WK 125cc, diep in de put.

Budget

''Het lukte gewoon niet een nieuw team te vormen of te vinden. Alle opties werden afgekeurd door rechtenhouder Dorna.'' Ook de poging om in te stromen bij het Grand Prix team van Arie Molenaar mislukte.

''Ik had niet het benodigde budget en ik kon daar niet met mijn eigen monteurs en mecaniciens terecht. Ik was er zo kapot van, dat ik bijna wilde stoppen. Maar alles is toch nog goedgekomen.''

Frustrerend

Ook Iwema's manager Jan Abbink zag het niet meer zitten. ''Ik wil al vijf jaar een eigen team beginnen in het WK, omdat dat goedkoper is dan een coureur onderbrengen bij een ander team."

"Rechtenhouder Dorna houdt het keer op keer tegen, omdat ze de 125cc willen reduceren. Frustrerend, want ik heb heel goede mensen om me heen verzameld, kopstukken uit het zakenleven. Als dan alles zo mooi klikt met het beste van het beste bij elkaar, dan baal je enorm als Dorna dat steeds de kop indrukt.''

Knoop doorhakken

De Almeloër had de handdoek eigenlijk al gegooid, toen Iwema's vaste monteur Jörg Seel van de interesse van CBC Corse hoorde. ''Ik ben meteen naar Italië gevlogen en het klikte. Ook is het redelijk in de prijs. Ik kan helaas niet al mijn mensen meenemen naar het team, maar ik moest de knoop doorhakken voor Jasper'', zegt Abbink.

''Hij moet een plek in de GP's. Dat is belangrijk voor de Nederlandse motorsport. Wil Nederland nog een beetje aansluiting houden, dan moeten er coureurs op het hoogste niveau rijden. Dat bevordert ook de animo voor jonge talenten om door te gaan.''

Iwema ziet uit naar zijn nieuwe team. ''De Aprilia lijkt me een prima motor. Stuurt licht. Heeft wel iets minder vermogen, maar dat kan ik met mijn gewicht van 48 kilogram wel compenseren. In maart gaan we testen in Spanje en weet ik meer.''