HEERENVEEN - Jan Everse zit tot het einde van het seizoen als hoofdtrainer op de bank bij sc Heerenveen. Dat liet algemeen directeur Yme Kuiper vrijdag weten. Everse neemt de taken over van Jan de Jonge, die woensdag zijn functie neerlegde.

De Jonge was ook al als interim-coach werkzaam na het ontslag eind augustus van Trond Sollied. De Noor had Heerenveen vorig seizoen naar winst van de KNVB-beker geleid.

Onder De Jonge verbeterden de sportieve prestaties van de Friezen echter niet. Een dag na de nederlaag tegen VVV-Venlo (3-1) besloot

De Jonge op te stappen en zijn oude taak als hoofd jeugdopleidingen weer op te pakken.

SC Heerenveen wil ter versterking van de technische staf naast Everse nog een tweede trainer aantrekken. Pas als deze is aangesteld, wordt bepaald hoe de taakverdeling er uit komt te zien. Kuiper: ''Pas dan kijken we naar het totaalplaatje.''

Ontslagen

Everse werd in oktober ontslagen bij FC Zwolle en ging daarna aan de slag bij amateurclub RVVH. De 56-jarige Rotterdammer speelde in zijn actieve voetbalcarrière voor Feyenoord en Ajax.

Hij trainde daarna diverse amateurclubs. Everse werkte in het betaald voetbal bij Sparta Rotterdam en FC Zwolle. De coach was ook een jaar werkzaam in Finland bij FC Jokerit.

Verrassing

De Rotterdammer werd vorig jaar oktober vanwege de teleurstellende resultaten bij FC Zwolle op non-actief gesteld.

In het afgelopen seizoen kwam de club uit de Jupiler League ook al tot dat besluit, maar Zwolle bleek uiteindelijk onvoldoende grond te hebben voor ontslag waarop Everse zijn werkzaamheden mocht hervatten.

Het telefoontje van Heerenveen kwam voor Everse als een verrassing. ''Ik had in principe afscheid genomen van betaald voetbal. Ik wilde in ieder geval niet meer in de eerste divisie werken, maar ik ben voetbalman in hart en nieren."

"Ik kan 24 uur per dag over voetbal praten. Als een club als Heerenveen voorbij komt, ga je daar serieus over nadenken'', aldus de trainer op de website van zijn nieuwe club.

Mooie opdracht

De belangrijkste taak voor Everse wordt om Heerenveen uit de gevarenzone te leiden. De bekerwinnaar staat na 21 duels op de teleurstellende dertiende plaats, met slechts twee punten meer dan de nummer zestien ADO Den Haag.

Everse zit zaterdag al op de bank als Heerenveen in het eigen Abe Lenstra-stadion tegen FC Utrecht speelt. De 56-jarige trainer beseft dat hem een lastige opdracht wacht, maar hij heeft er vertrouwen in punten te gaan pakken. ''Je kunt het ook zien als een mooie opdracht. Dat er problemen zijn is duidelijk."

"Gezien het aanwezige spelersmateriaal, budget en entourage staat Heerenveen veel te laag. Er is volop kwaliteit, maar je kunt wel een verzameling goede voetballers hebben, ze moeten elkaar ook aanvullen en een team vormen.''