AMSTERDAM - Nederland heeft hiermee wel gelijk de sterkste tegenstander uit de poule getroffen. De Japanners wonnen namelijk eerder deze week de oefenduels eveneens met duidelijke cijfers van Cuba (9-2) en Italië (10-2). In de wetenschap dat Japan een droomteam heeft - snel, goed verdedigend en goed aanvallend - was het eigenlijk voor Oranje een onbegonnen missie.

Het was de taak van startend werper Patrick Beljaards de Japanners van de honken te houden. Dat bleek niet eenvoudig voor hem. De 'lefty' gooide de bal in de grond, waarop de Japanners in de eerste inning al op een 1-0 voorsprong konden komen. Twee innings later liepen de honken ook vol. Na wederom een wilde worp van Beljaards kwamen twee Japanners over de thuisplaat (3-0).

Pitcher

De Nederlandse pitcher had het zwaar. Hij raakte nogmaals een slagman. Een homerun van Takehara met twee man aan boord zorgde voor een 6-0 achterstand voor Nederland. Dat betekende het einde voor Beljaards op de heuvel. Roger Kops volgde de onfortuinlijke Beljaards op. Hij maakte de twee resterende nullen.

Na een driehonkslag van Eugene Kingsale offerde Chairon Isenia zich op met een vangbal in het buitenveld en kon Nederland het eerste punt scoren (6-1). De Japanners liepen daarna verder uit. Mede geholpen door een fout van de tweede honkman Evert Jan 't Hoen werd het 9-1.

Coffie

In de zevende inning sloeg Ivanov Coffie de bal over de hekken (9-2). In de gelijkmakende slagbeurt mocht werper Duko Jansen het proberen. Zijn eerste officiële interland. Het debuut was echter van korte duur. Twee hits en een 'double' zorgde voor de 12-2 eindstand.

Nederland was slechts tweemaal op de honken geweest. Maandag is Oranje vrij. Het team van bondscoach Robert Eenhoorn kan zich nu gaan voorbereiden op de wat meer gelijkwaardige teams in de poule. Dinsdag staat China op het programma.