HEERENVEEN - Jan de Jonge legt zijn functie als interim-trainer van sc Heerenveen neer. Dat heeft de Friese club woensdagavond bekendgemaakt.

De Jonge werd begin september 2009 aangesteld als tijdelijke vervanger van de Noor Trond Sollied.

De Jonge laat weten sindsdien alles gedaan te hebben om Heerenveen uit het sportieve dal te halen. ''Maar het blijkt niet te werken. Ik geef daarom de opdracht terug aan het bestuur'', zegt hij in een verklaring.

Jan de Jonge blijft aan sc Heerenveen verbonden. Hij pakt zijn oude taak als hoofd opleidingen weer op. De directie van de diep gezonken Friese eredivisieclub laat weten het besluit van De Jonge te betreuren, maar eveneens te respecteren.

Andere mening

Heerenveen maakt een uiterst moeizame voetbaljaargang door. Onder Sollied werd vorig seizoen de beker gewonnen en de verwachtingen voor de nieuwe competitie waren hooggespannen. In de praktijk viel de seizoenstart tegen.

De clubleiding en Sollied bleken er vervolgens een andere mening op na te houden, waarna de Noor na vijf competitieduels vertrok. Heerenveen verklaarde toen het plotselinge afscheid door te grote cultuurverschillen tussen de Noorse trainer en de Friese club.

Onderste regionen

Onder Jan de Jonge werden de prestaties echter niet beter. Dinsdagavond verloren de Friezen na een dramatisch begin van de wedstrijd met 3-1 bij VVV-Venlo.

Het was de dertiende nederlaag in 20 competitiewedstrijden. sc Heerenveen bevindt zich in de onderste regionen van de eredivisie. De ploeg heeft drie punten meer dan nummer voorlaatst Willem II.

De clubleiding gaat zich beraden op de nieuwe situatie en hoopt eind deze week meer duidelijkheid te kunnen geven over de invulling van het hoofdtrainerschap van Heerenveen.

Ron Jans

Nu Jan de Jonge is opgestapt, zoemt voorzichtig de naam van Ron Jans in het Friese haagje. De trainer van de Groningers, die voor de winterstop kenbaar maakte de club in de zomer te gaan verlaten, wilde echter niet ingaan op het gerucht.

''Ik vind het jammer dat Jan weg is, het verrast me ook, maar ik zit nu hier. En volgend jaar? Dan zit ik weer ergens anders'', bleef hij oppervlakkig.