LONDEN - De spelersvakbond voor tennisprofs ATP is een onderzoek begonnen naar omkoping binnen het internationale circuit. De Engelse krant Sunday Telegraph berichtte zondag dat spelers voor vele duizenden ponden op hun eigen wedstrijden wedden en het resultaat zouden beïnvloeden. De weddenschappen zouden op internet door coaches en andere tussenpersonen worden gedaan.

Volgens de krant staan de meeste tennissers buiten de top honderd. Maar de ATP heeft vorige week een voormalige speler uit de toptien gewaarschuwd zich niet in te laten met zulke praktijken. Op een van zijn partijen werd zwaar gegokt. De vermeende omkoping kwam aan het licht nadat bookmakers hadden ontdekt dat om onduidelijke redenen hoge bedragen werden ingezet op bepaalde wedstrijden.

De spelersvakbond neemt de zaak 'zeer serieus'. "Een tennisser die zich schuldig maakt aan omkoping, kan rekenen op een schorsing van drie jaar en een straf van 100.000 dollar. Bovendien moet hij het met zijn weddenschap verdiende geld inleveren. Ook wordt zijn overwinning omgezet in een nederlaag'', aldus Richard Ings van de ATP.

Na zijn toernooizege in Wenen riep Roger Federer op tot harde acties als deze praktijken op waarheid berusten. "Ik doe het niet en ik ken ook niemand die zich er mee bezighoudt. Als het waar is, moet de ATP absoluut ingrijpen.''