CALGARY - Het aanbieden van geld in ruil voor een startplek is ontoelaatbaar. Dat heeft de commissie die de 'affaire-Gretha Smit' onderzoekt woensdag bekendgemaakt in een tussenrapportage.

De commissie van voorzitter Jan Loorbach verdiepte zich de afgelopen weken onder meer in de regelgeving en kwam vervolgens tot deze heldere conclusie.

Sportkoepel NOCNSF en schaatsbond KNSB onderschrijven dit standpunt en hebben alle begeleiders en coaches bij de komende Winterspelen van Vancouver duidelijk gemaakt dat het absoluut verboden is om sporters of begeleiders van andere landen een financiële vergoeding te geven in ruil voor bijvoorbeeld een startplek, zo vertelde woensdag een woordvoerder.

Ingrid Paul

Met deze tussenrapportage komt trainster Ingrid Paul, die momenteel voor de Canadese schaatsploeg werkt, verder onder druk te staan.

Zij wordt ervan beschuldigd in 2006 bij de Winterspelen van Turijn 50.000 euro te hebben aangeboden aan de Poolse schaatsster Katarzyna Wojcicka als zij zich afmeldde voor de vijf kilometer. Op die afstand was Pauls pupil Gretha Smit namelijk eerste reserve.

Consequenties

Toch wil de commissie nog geen enkel standpunt innemen over Paul. ''Wat dit voor consequenties zal hebben, wordt pas duidelijk wanneer het onderzoek helemaal is afgerond. Dat zal pas na de Spelen gebeuren'', aldus de woordvoerder.

Nederland verloor destijds op de 5000 meter een startplek, omdat Moniek Kleinsman op de drie kilometer niet bij de beste zestien wist te eindigen. Daardoor miste Smit, die inmiddels haar loopbaan heeft beëindigd, uiteindelijk olympische deelname.

Paul en Smit ontkenden eerder al de Poolse geld te hebben geboden om alsnog te kunnen starten.

Rondvraag

''Om Smit optimaal voor te bereiden heb ik rondgevraagd of er misschien schaatsers waren die niet van start wilden gaan. In geen van die discussies heeft geld echter een rol gespeeld', reageerde Paul eerder op de beschuldigingen.