BREDA - AZ heeft dinsdag in Breda een gevoelige tik moeten incasseren. De landskampioen leek bij NAC op weg naar de eerste competitiezege van de tweede seizoenshelft, tot Kees Kwakman de thuisploeg in de laatste minuut nog langszij bracht: 1-1.

Niklas Moisander had AZ een kwartier voor tijd op voorsprong gebracht.

Door het gelijkspel blijft AZ steken op de achtste plaats van de eredivisie, met een punt minder dan NAC.

De Alkmaarders verloren drie van de voorgaande vier competitiewedstrijden en het wordt voor de ploeg van trainer Dick Advocaat daarom nog een loodzware opgave op zich te kwalificeren voor Europees voetbal.

Systeem

Advocaat had in Breda een andere invulling gegeven aan zijn vaste 4-3-3-systeem.

De laatste weken speelde AZ met drie pure aanvallers voorin, in Breda hanteerde Advocaat een wat behoudender speelwijze met Mounir El Hamdaoui in de spits en Moussa Dembélé hangend op rechts.

Daarachter kreeg Pontus Wernbloom de kans als meest aanvallende middenvelder. Maarten Martens speelde vanaf links, Rasmus Elm nam de plek van de geblesseerde David Mendes da Silva (lies) over naast Stijn Schaars.

Wisselvallig

AZ maakte zoals zo vaak dit seizoen een wisselvallige indruk. Aardige momenten werden afgewisseld met onverklaarbare fouten.

In het eerste kwartier blonken de Alkmaarders uit in knullig balverlies, op het oog eenvoudige passes werden achter de man gespeeld op verdwenen over de zijlijn. NAC kreeg daardoor de ruimte er een paar keer snel uit te komen.

Edwin de Graaf was in de achtste minuut dicht bij een doelpunt, hij kopte de bal uit een voorzet van Joonas Kolkka net naast.

Initiatief

De landskampioen wist zich in het verloop van de eerste helft echter aardig te herpakken en nam gaandeweg de wedstrijd het initiatief over van NAC.

De eerste serieuze mogelijkheid voor AZ was na een half uur voor Wernbloom, die net naast kopte na een knappe actie van El Hamdaoui. De Marokkaanse spits werd vlak voor rust alleen voor NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar gezet door Schaars.

Net als zaterdag tegen FC Groningen was zelfs deze open kans echter niet aan El Hamdaoui besteed, hij schoot de bal tegen de benen van Ten Rouwelaar.

Aanvallen

Beide ploegen kwamen in de tweede helft nauwelijks tot fatsoenlijke aanvallen. In het laatste kwartier kwam ontbrandde de wedstrijd echter alsnog.

Moisander leek AZ met het eerste doelpunt van de landskampioen sinds 19 december eindelijk weer eens drie punten te bezorgen, maar Kwakman voorkwam dat in de laatste minuut alsnog. AZ gaf dit seizoen al meer dan eens een zege weg in de slotfase.