AMSTERDAM - Amsterdam heeft dinsdag tijdens de presentatie van de Ontwerp Structuurvisie twee plekken aangewezen waar de Olympische Spelen kunnen plaatsvinden.

Zowel het havengebied binnen de ring A10, ook bekend als Havenstad, als de Zuidas komt in aanmerking. Amsterdam hoopt het sportevenement in 2028 te organiseren.

In 2016 moet een keus gemaakt worden voor een van beide locaties. Op die plek zou dan een olympisch stadion en een olympisch dorp moeten komen.

Mocht de keus vallen op de locatie Zuidas, kan het Olympisch Stadion worden hergebruikt. ''Op het bestaande stadion uit 1928 kan een tijdelijke ring komen'', legt een woordvoerster van de gemeente uit. In de RAI kan een zwemstadion worden gerealiseerd.

Ontwikkelen

In de Ontwerp Structuurvisie staat verder hoe Amsterdam zich tot 2040 moet ontwikkelen. In de plannen staat dat de hoofdstad over dertig jaar ''economisch sterker en duurzaam'' moet zijn.

Uit de notitie blijkt ook dat Amsterdam tot 2040 70.000 extra woningen wil bouwen. De gemeente wil verder dat het hele gebied binnen de ringweg A10 in de toekomst tot het centrum van de stad hoort.

Op 25 februari wordt voor belangstellenden een bijeenkomst gehouden over de plannen.