AMSTERDAM - De Formule 1-teams hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe bandenregel. De top tien van de startopstelling moet vanaf komend seizoen de race beginnen op banden waarmee ze hun beste tijd hebben gereden.

Dat maakte de FIA dinsdag bekend via een persbericht. De Sporting Working Group, de F1-denktank, wil op deze manier een strategisch element aan de kwalificatie toevoegen.

Nu de wagens weer met een minimale hoeveelheid brandstof aan boord mogen kwalificeren is tactiek overbodig geworden. Ook moet de nieuwe regel het inhalen bevorderen.

De commissie wil tevens het aantal sets droogweerbanden voor een weekend terugbrengen van veertien naar elf sets per coureur. Daarbij worden de coureurs gedwongen om op vrijdag in de vrije trainingen te rijden. Na de eerste sessie moet één set worden ingeleverd en na de tweede vrijdagsessie nog eens twee.

Puntensysteem

Verder zijn de teams het eens geworden over een bijgeschaafd puntensysteem. Afgelopen december was men al akkoord gegaan met een radicaal andere variant dan het systeem dat in 2003 inging. Nu wordt het gat tussen de eerste en de tweede plaats nog iets groter.

De puntenverdeling verloopt in 2010 als volgt: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1, waardoor de winnaar van de race zeven WK-punten meer opstrijkt dan de man rechts naast hem.