AMSTERDAM - Ajax-coach Martin Jol heeft zijn kritiek op de fitheid van Miralem Sulejmani en Ismaïl Aissati nu ook in daden omgezet. Het duo moest dinsdag na afloop van de reguliere training trappen lopen op de tribune.

Jol had de tribune gekozen waarvandaan alle journalisten de training hadden gevolgd. Hij liet weten dat de twee geen deel uitmaken van de selectie voor de thuiswedstrijd tegen Roda JC, woensdagavond in Amsterdam.

Afgelopen weekeinde stak de coach zijn onvrede over de fysieke gesteldheid van Sulejmani en Aissati niet onder stoelen of banken.

''Spelers moeten de ambitie en passie tonen om voor Ajax te willen voetballen'', verduidelijkte Jol zijn beslissing. De coach noemde het geen probleem dat Sulejmani en Aissati dinsdag na de training onder leiding van conditietrainer René Wormhout voor het oog van de verzamelde media enkele keren in de Arena de trappen van de tribune op moesten lopen.

Camera

''Nu wordt alles op camera vastgelegd, maar zulke dingen gebeuren ook wel eens als er geen journalisten aanwezig zijn. Ze moeten extra werk doen omdat ze woensdag niet voetballen. Ik vind dat prima. De volgende keer gebeurt dit weer op een bijveld. Dan ziet niemand het.''

Alderweireld

Behalve Aissati en Sulejmani mist Ajax woensdag ook verdediger Toby Alderweireld. De Belg liep tijdens de klassieker uit bij Feyenoord (1-1) zondag een hamstringblessure op.

Lodeiro

Voor de nieuwe aanwinst Nicolas Lodeiro komt de wedstrijd ook te vroeg. De Uruguayaan kreeg dinsdag een werkvergunning, maar heeft volgens Jol "een jetlag van hier tot het Museumplein".

De trainer hoopt dat de middenvelder zondag in de topper tegen FC Twente zijn debuut kan maken voor de Amsterdammers.