CALGARY - Marianne Timmer is niet meer beschikbaar als reserve voor de 500 meter op de Olympische Spelen.

Het 35-jarige boegbeeld van de Control-ploeg vindt dat ze zich niet optimaal kan voorbereiden op een eventuele invalbeurt, aangezien ze geen olympische accreditatie krijgt en daardoor in Vancouver niet met haar ploeggenotes kan trainen.

Daarnaast is Timmer vooral specialiste op de 1000 meter, maar voor die afstand wees de schaatsbond Natasja Bruintjes als reserve aan.

De regerend olympisch kampioene op de 1000 meter raakte op 13 november zwaargeblesseerd aan haar enkel, maar kon dankzij een razendsnelle revalidatie toch meedoen aan het tweede kwalificatietoernooi.

Tijd

Bij die wedstrijden over 500 en 1000 meter bleek dat de tijd te kort was geweest om optimaal aan de start te verschijnen. Timmer miste kwalificatie, maar werd enkele dagen geleden toch tot reserve benoemd.

Echter niet op haar favoriete afstand, de kilometer, maar op de 500 meter. ''Ik heb dit seizoen alles afgestemd om mijn olympische titel te kunnen verdedigen'', legt Timmer uit. ''Op die afstand heb ik ook medaillekansen, niet op de 500 meter.''

Alleen wanneer zich op korte termijn een calamiteit zou voordoen bij één van de andere sprintsters, zou er voor Timmer een nieuwe situatie kunnen onstaan.

Accreditatie

Het is niet ongebruikelijk dat reserves geen accreditatie ontvangen, maar de schaatsbond heeft in Vancouver nog één plek vrij in de vrouwenploeg. Tien rijdsters mochten naar Vancouver worden afgevaardigd, terwijl er zich maar negen hebben gekwalificeerd.

Timmer had graag die laatste accreditatie verworven, zodat ze in de Canadese stad met haar drie andere ploeggenotes (die zich wel voor de Spelen hebben geplaatst) kan trainen. Die mogelijkheid wordt haar niet gegund. Waarschijnlijk omdat de schaatsbond haar niet wil bevoordelen ten opzichte van Bruintjes, die bij de skate-off over 1000 meter sneller was dan Timmer.

Optimaal

''Omdat ze in aanloop naar die wedstrijd niet met haar ploeggenotes kan trainen, is een optimale voorbereiding niet mogelijk. Daarnaast is de 500 meter natuurlijk niet haar beste afstand, dat is de 1000'', verklaarde haar coach Jac Orie de afmelding. ''Daarom ziet Marianne ervan af.''

Timmer zal nu tijdens de Olympische Spelen dagelijks aanschuiven in de studio van het tv-programma RTL Boulevard. Daar geeft zij twee weken lang haar commentaar op de actuele gebeurtenissen en prestaties in Vancouver.