HOOGLAND - Het Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs komt er voorlopig niet. Dat maakte de KNSB maandag bekend.

De komende nachten vriest het volgens de schaatsbond onvoldoende om een goede ijsvloer te krijgen.

''Er lag zaterdag weliswaar genoeg ijs, maar door het kwakkelweer neemt de ijsdikte snel af," aldus marathoncoördinator Teun Breedijk.

"Daarnaast heb je ook 'hard' ijs nodig. En daarvoor hebben we in de aanloop naar het NK minimaal nog twee nachten matige vorst nodig en dat zit er deze week absoluut niet in.''

Gunstig

De vooruitzichten leken een paar dagen geleden nog gunstig genoeg om deze week een NK marathon op natuurijs te kunnen organiseren. Het Zuidlaardermeer en de recreatieplas van het Landal Parc Sandur in Emmen hadden zich kandidaat gesteld voor de organisatie.

Na inspectie van de ijssituatie ter plaatse bleek de ijsvloer op beide locaties minimaal 16 centimeter dik met uitschieters naar 22 centimeter op het Zuidlaardermeer. De KNSB liet zondag al weten dat het Zuidlaardermeer de voorkeur zou krijgen.

Voorbereidingen

Zo'n dertig vrijwilligers van de ijsclubs Zuidlaren, Midlaren en Kropswolde waren op het Zuidlaardermeer het hele weekeinde in touw om voorbereidingen te treffen en het parcours van 4 kilometer sneeuwvrij te maken en te preparen.

Het NK marathon op natuurijs werd vorig jaar voor het laatst georganiseerd. Op 8 januari wonnen Sjoerd Huisman en Carla Zielman de nationale titels op de Oostvaardersplassen.