AMSTERDAM - Paulien van Deutekom beëindigt per direct haar seizoen. De bijna 29-jarige schaatsster acht haar lichaam te vermoeid voor een gedegen voorbereiding op de allroundtoernooien die na de Olympische Spelen plaatsvinden.

Van Deutekom tegenover Sportweek: “Ik ben een weekje naar de zon geweest en daarna wist ik zeker: luisteren naar je lijf.''

''Ik sliep slecht, kreeg signalen dat het niet goed was om door te gaan zoals ik deed. In overleg met de medische staf bij TVM zijn we tot de conclusie gekomen dat ik moet stoppen met intensief sporten totdat mijn lichaam weer tot rust is gekomen. Dus geen WK en NK allround voor mij. Ik beëindig per direct mijn seizoen.”

Fikse tik

Niet alleen fysiek was het een zwaar seizoen, ook mentaal heeft de ex-wereldkampioene allround een fikse tik overgehouden aan de afgelopen maanden waarin ze niet in de buurt kwam van olympische kwalificatie.

“Vier jaar lang heb ik naar Vancouver toegeleefd en er alles voor gelaten en gedaan. Ik heb mezelf tot en met het OKT nog voor de gek gehouden, maar dat lukt nu niet meer. Het is best verdrietig om te constateren dat het zo is gelopen.”

De schuldvraag blijft vooralsnog onbeantwoord. Van Deutekom presteerde weliswaar matig, maar dat geldt voor vrijwel de gehele TVM-ploeg. “Het is niet mijn stijl om met een vinger te gaan wijzen,” zegt Van Deutekom.

Fouten

“Ik ben er zelf bij geweest. Maar ik ben niet de enige die fouten heeft gemaakt en na de Spelen gaan we evalueren met de begeleiding van TVM. Hier kunnen we allemaal van leren.”

Of Van Deutekom dan nog in dienst is van TVM weet ze nog niet. “Hoe, waar en wanneer ik verder ga met schaatsen, weet ik nog niet, maar ik ga zeker door. Ik neem voorlopig echter rust tot mijn lichaam weer in orde is.”

Tot die tijd is ze student. “Dinsdag zit ik weer in de collegebanken, ik ga mijn studie Pedagogiek oppakken aan de Universiteit in Utrecht.”