LUANDA - Egypte heeft voor de derde keer op rij het toernooi om de Afrika Cup gewonnen. De ploeg van bondscoach Hassan Shehata won zondag de finale in Angola met 1-0 van Ghana.

Invaller Mohamed 'Gedo' Nagui maakte vijf minuten voor tijd het winnende doelpunt.

Egypte, dat zich niet heeft gekwalficeerd voor het WK in Zuid-Afrika, zette met de derde Afrikaanse titel op rij een unieke prestatie neer.

Egypte won het toernooi om de Afrika Cup in totaal zeven keer. Tegenstander Ghana, dat zondag in Luanda de meeste aanspraak maakte op de winst, blijft steken op vier titels.De laatste titel van de Ghanezen dateert van 1982.

Afstand

Beide ploegen konden in de eindstrijd nauwelijks indruk maken. Ghana oogde wat frisser dan Egypte en kreeg ook de meeste kansen, maar de toeschouwers in het 11 November-stadion van Luanda zagen nauwelijks goed uitgespeelde aanvallen.

Ghana moest het vooral hebben van schoten van afstand, waar de Egyptische doelman Essam El-Hadary niet al te veel moeite mee had. Hij moest zich wel twee keer strekken om een vrije trap van Asamoah Gyan over de lat te tikken.

Hossam Ghali

Egypte, met oud-Feyenoorder Hossam Ghali in de basis, kon daar nauwelijks iets tegenover stellen. Het enige gevaar voor rust kwam van Mohamed Zidan, die van afstand het Ghanese doel onder vuur nam. In de tweede helft beperkte Egypte zich vooral tot tegenhouden.

Invaller Nagui hielp zijn ploeg echter opnieuw over het dode punt. De aanvaller was eerder tijdens het toernooi al vier keer trefzeker geweest en maakte zijn reputatie ook tijdens de eindstrijd waar. Na een combinatie met Zidan schoot 'Gedo' de bal fraai in de verre hoek: 1-0.

Addo

Eric Addo was in de laatste minuut nog dicht bij de gelijkmaker. De verdediger van Roda JC, na het doelpunt van Egypte in het veld gekomen, schoot de bal echter in de handen van El-Hadary, waarna het Egyptische feest in Luanda losbarstte.

Matthew Amoah van NAC bleef op de bank zitten bij Ghana, dat in tegenstelling tot Egypte komende zomer wel meedoet aan de mondiale titelstrijd.