EINDHOVEN - Tweevoudig olympisch zwemkampioen Pieter van denHoogenband is trots op het definitieve ontwerp van het topzwembadin Eindhoven. "Er gaan daar records gebroken worden", glunderdehij zaterdag bij de presentatie.

Het zwemstadion zal worden gebouwd naast het bestaandezwemparadijs Tongelreep, waar Van den Hoogenband nu al traint bijzijn vereniging PSV. Na de bouw zal het zwembad voldoen aan alleeisen voor internationale zwemwedstrijden. Het doorarchitectenbureau Koppert+Koenis ontworpen zwemstadion krijgt eentien-baans 50-meter wedstrijdbad, een 25-meterbad met duiktoren enbeweegbare bodem en een 50-meter trainingsbad met vier zwembanen.

Dat laatste bad heeft ten opzichte van een eerder ontwerp eenbaan erbij. Dat is gebeurd na overleg met onder anderen Van denHoogenband. "We hadden zelf een iets kleiner bad in gedachten omonderzoek te doen met videocamera's, maar een extra 50-meter baddat is nog veel beter," zei de olympisch kampioen.

Bouwkosten

De bouwkosten bedragen ongeveer 24 miljoen euro.Staatssecretaris Ross-van Dorp (Sport) overhandigde tijdens depresentatie symbolisch een bijdrage van 4,5 miljoen euro van haarministerie. Naast het Rijk dragen ook de regio Eindhoven en deprovincie Noord-Brabant bij in de bouwkosten.

De bouw begint begin 2004. Twee jaar later moet het nieuwezwemstadion klaar zijn. Het idee voor het zwemstadion ontstond nade goede prestaties van de Nederlandse zwemmers tijdens de Spelenin Sydney in 2000.