MELBOURNE - De Zwitserse tennisser Roger Federer heeft zondag de finale van de Australian Open gewonnen. Federer was in de finale duidelijk te sterk voor de Schot Andy Murray: 6-3 6-4 7-6 (11).

Voor Federer was het zijn zestiende titel op een grandslamtoernooi, vier daarvan won hij in Melbourne.

Murray slaagde er niet in de eerst Britse winnaar van een grandslamtoernooi te worden sinds Fred Perry in 1936 de US Open won. Federer heerste echter in de eerste twee sets.

Pas in de tiebreak van het derde bedrijf kreeg Murray voor het eerst zicht op setwinst. Vijf keer slaagde hij er echter niet in een setpunt te benutten. Federer rondde na 2 uur en 41 minuten af bij het derde wedstrijdpunt.

Met zijn vier zeges in Australië evenaarde Federer de prestatie van de Amerikaan Andre Agassi en de Australiërs Jack Crawford en Ken Rosewall. Recordhouder met zes overwinningen is de Australiër Roy Emerson.

Opbeurend

Federer had na zijn gewonnen finale een opbeurend woordje over voor zijn Schotse opponent. ''Jij bent te goed om nooit een grandslamtoernooi te winnen'', sprak de Zwitser.

''Ik speelde hier misschien wel mijn beste tennis ooit'', keek Federer in zijn toespraak na de huldiging terug. In de halve finales had hij ook al met overmacht de Fransman Jo-Wilfried Tsonga in drie sets naar huis geslagen.

Uitbarsting

Murray refereerde aan de emotionele uitbarsting van Federer, een jaar eerder in Melbourne na zijn nederlaag tegen de Spanjaard Rafael Nadal.

''Ik kan huilen als Roger, maar helaas niet zo goed tennissen. Hij was veel beter. Ik zit er doorheen.''

Federer wint Australian Open