ISTANBUL - Engeland heeft zich ten koste van Turkijegeplaatst voor het EK voetbal van 2004 in Portugal. In Istanbuleindigde de wedstrijd tussen de twee aartsrivalen in 0-0. Engelandmaakte de meeste aanspraak op een overwinning. In de 37e minuutmiste Beckham een strafschop. Na rust werd een kopdoelpunt van deflamboyante spelverdeler van Real Madrid afgekeurd.

Uiteindelijk had Engeland de goals niet nodig, omdat Turkije erniet in slaagde te scoren. Het was voor de Turken al de negendeopeenvolgende interland tegen de Engelsen waarin ze er niet inslaagden een doelpunt te maken.

Het team van bondscoach Eriksson moest het in Turkije doenzonder de geschorste Ferdinand. De verdediger werd uit de selectieverwijderd, omdat hij na een competitiewedstrijd verzuimde naar eendopingcontrole te gaan. Ook topschutter Owen was wegens eenblessure niet van de partij.

Penalty

Toch slaagde de ploeg er in de wedstrijd tegen Turkije tecontroleren en had ze eigenlijk moeten winnen. Vlak voor rust kreegEngeland een uitgelezen mogelijkheid nadat Gerrard door de Turkseverdediger Kerimoglu in het strafschopgebied onderuit was gehaald.Beckham miste de penalty omdat hij op het moment van schietenuitgleed. De bal ging huizenhoog over het doel van de Turksedoelman Rüstu.

Eerder overkwam Van Hooijdonk dat ook al eens inhetzelfde stadion. Ook hij gleed weg op het moment dat hij wildeaanleggen. Na rust vond Beckham de goal wel. Zijn doelpunt werdechter afgekeurd, omdat invaller Dyer op het moment dat hij devoorzet gaf buitenspel stond.

Door het gelijkspel moet Turkije, dat als tweede eindigde ingroep 7, zich opmaken voor de play-offs en is daarin een mogelijketegenstander van het Nederlands elftal. In debeslissingswedstrijden zijn nog vijf plaatsen te verdienen voor hetEuropees kampioenschap.

Engeland was naar Turkije afgereisd zonder supporters. DeEngelse voetbalbond droeg zijn fans op om niet naar Istanbul tekomen wegens de kans op rellen. In eerdere confrontaties tussenEngelse en Turkse fans vielen doden. Dat wilde men in Engelandvoorkomen door het verbod uit te vaardigen.