AMSTERDAM - Zwitserland, Griekenland en Denemarken hebbenzich zaterdagavond geplaatst voor het EK voetbal van 2004 in Portugal. Het Belgische nationale elftal ontbreekt volgendjaar op het EK.

De Zwitsers, metPSV-speler Johann Vogel in de basis, wonnen de laatste wedstrijdvan de kwalificatiecampagne met 2-0 van Ierland. Yakin en Freinamen de Zwitserse doelpunten voor hun rekening. De laatste keer dat de Zwitsers op een EK aanwezig waren, was in 1996 in Engeland.

Rusland werd in groep 10 tweede. De ploeg versloeg op eigen veldGeorgië met 3-1. De Russen kwamen nog wel op achterstand door eenvroeg doelpunt van Iashvili. Boelikin, Titov en Sitsjev zorgdenuiteindelijk voor een positief Russisch resultaat.

Rusland is door de tweede plaats een van de mogelijketegenstanders van Nederland in de nog te spelenbeslissingswedstrijden voor de laatste plaatsen op het EK.

Griekenland

De Grieken wonnen de laatste wedstrijd in dekwalificatiereeks met 1-0 van Noord-Ierland. Tsartas maakte in dee minuut vanaf de strafschopstip het enige doelpunt van het duel.Door de zege van Griekenland is Spanje veroordeeld tot hetspelen van beslissingswedstrijden. De Spanjaarden wonnen hunlaatste wedstrijd weliswaar met 4-0 van Armenië, maar warenafhankelijk van het resultaat van de Grieken.

Spanje is een van demogelijke tegenstanders van Nederland in de play-offs. Tijdens diewedstrijden worden de laatste vijf plaatsen voor het EK verdeeld.

Denemarken

Ook Denemarken speelt volgend seizoen op het EK inPortugal. Het team had aan een 1-1-gelijkspel tegenBosnië-Herzegovina genoeg om zich voor het Europees kampioenschapte plaatsen. De eindstand in de wedstrijd werd al voor rustbepaald. Jörgenson maakte na twaalf minuten de openingstreffer.Bolic zorgde vlak voor rust voor de gelijkmaker.

Noorwegen eindigde in groep 2 als tweede. De ploeg won in Oslomet 1-0 van Luxemburg door een goal van Flo. In punten kwamen deNoren daarmee gelijk met Roemenië, maar de Noord-Europeanen mogenop basis van een beter onderling resultaat toch via de play-offsproberen zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap.Noorwegen is daarmee een van de mogelijke tegenstanders vanNederland in de beslissingswedstrijden voor het EK in Portugal.

België uitgeschakeld

Het Belgische nationale elftal ontbreekt volgendjaar op het EK in Portugal. De Rode Duivels wonnen hun laatstewedstrijd weliswaar van Estland (2-0), maar zagen Kroatië, directeconcurrent voor de tweede positie in groep 8, met 1-0 zegevierentegen groepswinnaar Bulgarije. Door dat resultaat plaatste Kroatiëzich voor de play-offs voor het EK, waarin het mogelijk Nederlandals tegenstander treft.