ALKMAAR - AZ heeft zaterdag de tiende nederlaag van het seizoen moeten incasseren. De landskampioen verloor op eigen veld met 0-1 van FC Groningen.

Tim Matavz maakte tien minuten na rust de enige treffer van de wedstrijd.

AZ raakt door de vierde nederlaag in vijf competitiewedstrijden steeds verder verwijderd van de plaatsen die aan het einde van het seizoen recht geven op Europees voetbal.

De ploeg van coach Dick Advocaat - die het duel vanwege een schorsing vanaf de tribune moest bekijken - heeft na twintig wedstrijden 28 punten, nog maar vier meer dan FC Groningen dat uit de eerste drie duels na de winterstop zeven punten verzamelde.

DSB

AZ blijft dit jaar als landskampioen weinig bespaard. Terwijl de directie van de club nog steeds wacht op een besluit van de DSB-curatoren over de verkoop van de aandelen, zakt de ploeg van Dick Advocaat door de vierde nederlaag in de laatste vijf competitieduels steeds verder weg op de ranglijst.

De geschorste Advocaat zag zijn elftal vanaf de tribunes zoals wel vaker de laatste weken aardig voetballen, maar ook erg veel kansen missen.

Moussa Dembélé was na ruim twintig minuten de eerste die oog in oog met Groningen-doelman Luciano verscheen.

Gill Swerts

De Belgische aanvaller schoot de bal uit een prima voorzet van Gill Swerts echter tegen de benen van de Braziliaan aan.

Luciano hield even later ook de doorgebroken Mounir El Hamdaoui van scoren af en kreeg vlak voor rust hulp van ploeggenoot Andreas Granqvist, die een inzet van Stijn Schaars van de doellijn haalde.

Groningen was echter nauwelijks minder gevaarlijk in het besneeuwde Alkmaar. De aanvallen van de noorderlingen gingen vaak over de rechterkant, waar AZ-verdediger Simon Poulsen wederom aantoonde geen echte linksback te zijn.

Thomas Enevoldsen

Advocaat heeft na het vertrek van Sébastien Pocognoli naar Standard Luik - vooral bedoeld om wat miljoenen in de kas te krijgen - echter weinig andere keuzes op die positie. Poulsen gaf Goran Lovre regelmatig de kans een goede voorzet af te leveren vanaf de rechterflank.

Kort voor rust schoot Thomas Enevoldsen de bal uit zo'n voorzet van Lovre net naast het doel van Sergio Romero.

De Argentijn had even daarvoor al een inzet van Enevoldsen met moeite tot hoekschop verwerkt. Granqvist was met een kopbal bovendien ook dichtbij een doelpunt voor de bezoekers.

Ron Jans

De ploeg van trainer Ron Jans - die voor de 250e keer op de bank zat bij Groningen - kreeg tien minuten na rust de beloning voor de aanvallende speelwijze.

De AZ-verdediging ging gruwelijk in de fout bij een dieptepass, waardoor drie Groningers zo door konden lopen naar Romero.

Matavz rondde dat buitenkansje beheerst af: 0-1. In de slotfase kreeg AZ met een opportunistische speelwijze nog wel wat kansen op de gelijkmaker, maar Luciano bleef redelijk eenvoudig overeind.