NIJMEGEN - NEC heeft tegen Sparta in blessuretijd een tweede kater in een week kunnen voorkomen.

Na de uitschakeling woensdag in de beker tegen Ajax in de verlenging (2-3) leken de Nijmegenaren zaterdagavond opnieuw een teleurstelling te moeten slikken.

In blessuretijd zorgde Saidi Ntibazonkiza met de 1-0 echter voor grote vreugde.

NEC pakte met de zege tegen Sparta drie belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. Met de duels tegen de ander staartploegen Willem II (thuis) en RKC Waalwijk (uit) voor de boeg kreeg NEC daardoor weer wat zelfvertrouwen.

Beste kansen

NEC en Sparta maakten zaterdagavond in Nijmegen duidelijk waarom ze in de onderste regionen bivakkeren. Beide ploegen bleven steken in goede bedoelingen.

NEC had voor rust wel de beste kansen. Halverwege kregen Patrick Pothuizen, hij speelde zijn vierhonderdste wedstrijd in het betaald voetbal, en Bas Sibum de bal niet achter doelman Aleksander Seliga na een scrimmage.

Daarna redde Seliga de Kasteelclub na een kopbal van Ntibazonkiza en na een schot van Sibum.

Milano Koenders

Sparta, met AZ-huurling Milano Koenders als verdienstelijk debutant, kon doelman Gabor Babos in de eerste helft geen moment in de problemen brengen.

Trainer Frans Adelaar probeerde het tegen NEC met middenvelder Erik Falkenburg in de spits, maar dat bleek geen oplossing.

Foutenfestival

In de tweede helft ging het foutenfestival gewoon door. NEC was in de 53e minuut dicht bij de 1-0, maar verdediger Ramon Zomer kopte net naast.

NEC zocht steeds meer de aanval, maar durfde niet voluit te gaan uit angst voor een snelle uitbraak van Sparta. Daarna werd NEC sterker en de beloning voor de inzet kwam er alsnog in blessuretijd.

Verslagen

De nederlaag van Sparta is bij de spelers hard aangekomen. Volgens trainer Frans Adelaar zaten de spelers er zaterdagavond na afloop volkomen verslagen bij in de kleedkamer.

''De spelers waren helemaal kapot. We waren tegen NEC strijdvaardig genoeg, maar in blessuretijd ging het toch mis. Het is nu zaak om de boel op te pakken, want woensdag wacht Vitesse.''

Afstand

NEC-trainer Wiljan Vloet zag weliswaar een slechte tweede helft van zijn ploeg, maar pakte wel drie punten.

''In de eerste helft hadden we afstand moeten nemen. Dat lukte niet, Of de zege verdiend is of niet, dat maakt me nu weinig uit. We durven weer omhoog te kijken en dat telt.''

NAC

NAC Breda won zaterdag  van VVV-Venlo. Na een enigszins stroef begin liep de thuisclub vrij gemakkelijk uit naar 2-0.

NAC herstelde zich daarmee van het debacle in het bekertoernooi, enkele dagen eerder op eigen veld tegen Go Ahead Eagles uit de eerste divisie. Patrick Zwaanswijk en Anthony Lurling scoorden.

Door het resultaat blijft NAC in de eredivisie voor langere tijd ongeslagen tegen VVV. De Limburgers wonnen in april 1978 voor het laatst van de Brabanders, nota bene in Breda. Het werd 2-0 door scores van Gerrie de Jonge en Mikan Jovanovic.

ADO Den Haag

Voor het eerst sinds 12 september vorig jaar heeft ADO Den Haag weer een wedstrijd gewonnen in de eredivisie: 2-1 thuis tegen SC Heerenveen dat bij rust leidde.

De Friese cub speelde zaterdag de tweede helft met tien man.

In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Daryl Janmaat van SC Heerenveen de rode kaart van scheidsrechter Kevin Blom (twee keer geel).

Jan de Jonge

Trainer Jan de Jonge van de Friese club werd toen eveneens weggestuurd. Tussen de 76e en 79e minuut scoorde ADO door de invallers Wesley Verhoek en Bogdan Milic.

Door dit resultaat klom ADO naar de 16e plaats met 18 punten. Heerenveen bleef 13e met 20.