LUANDA - Togo mag niet meedoen aan twee komende edities van de Afrika Cup. De Afrikaanse voetbalbond CAF heeft dit zaterdag bekendgemaakt.

Het land wordt bestraft omdat het zich op last van de regering terugtrok uit het toernooi. Dit werd besloten na een aanslag op de spelersbus van Togo in Angola. Daarbij kwamen twee mensen om het leven.

''We kunnen niet accepteren dat de regering zich hiermee heeft bemoeid'', aldus de CAF. ''De spelers hebben publiekelijk aangegeven wel te willen spelen. Aan hen lag het niet.''

In beroep gaan

De regering van Togo wilde nog niet reageren, omdat het nog niet officieel van de maatregel op de hoogste is gesteld. De spelers hebben er al op aangedrongen tegen de beslissing van de CAF in beroep te gaan.

''Na alle ellende maakt men het ons ook nog eens onmogelijk gewoon weer te voetballen''', zei Thomas Dossevi, de middenvelder. ''Op deze manier worden we helemaal kapot gemaakt.''

Juridische stappen

De families van de beide slachtoffers nemen in elk geval juridische stappen tegen de CAF en de regering van Angola, zo liet hun advocaat weten.

Ze vinden dat beide instanties hebben gefaald in de beveiliging van de deelnemende delegaties.