ISTANBOEL - De Turkse politie heeft zaterdag 45 Engelsevoetbalfans terug naar huis gestuurd. De supporters wilden debeslissende kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschaptussen Turkije en Engeland bezoeken, zaterdagavond in Istanboel. Oplast van de Britse regering, de Engelse voetbalfederatie (FA) en deEuropese voetbalunie (UEFA) zijn de Engelse fans niet welkom.

De Turkse autoriteiten verwachten niettemin dat er ongeveertweehonderd fans van Britse afkomst bij het topduel aanwezig zullenzijn. Rond het middaguur was het zaterdag nog steeds rustig inIstanboel.

Een lijst met namen en foto's van ongeveer duizend beruchteBritse hooligans moet de Turkse douane op diverse vliegvelden inTurkije helpen om de ongewenste personen eruit te pikken en terugte sturen. De Britse politie assisteert daarbij. Vorige maand werdbij de uitwedstrijd tegen Macedonië (1-2) met succes dezelfdeprocedure gevolgd.

In april liep de eerste EK-wedstrijd tussen Engeland en Turkijein Sunderland (2-0) volledig uit de hand. De Engelse politiearresteerde 95 relschoppers bij het duel, dat bol stond vanvechtpartijen, veldbetredingen en racistische uitingen. De UEFAdeelde aan beide landen een ernstige waarschuwing uit. Indien zichopnieuw grote problemen zouden voordoen bij de tweede wedstrijd,zou schorsing voor het eindtoernooi volgend jaar in Portugal eenmogelijke straf zijn.

De sfeer tussen Turkse en Engelse voetbalfans is al jarengespannen, zeker na de gewelddadigheden in 2000 in Istanboelwaardoor twee fans van Leeds United om het leven kwamen.