TILBURG - Willem II hoeft zich voorlopig even geen zorgen te maken over degradatie. De ploeg van de geplaagde trainer Alfons Groenendijk zegevierde vrijdag in een 'zespuntenwedstrijd' tegen hekkensluiter RKC Waalwijk: 2-1.

Sergio Zijler bezorgde de Tilburgers in de slotfase de winst en daardoor wat lucht in onderste regionen van de eredivisie. Het verschil tussen Willem II en RKC liep op tot vijf punten.

Door de posities van beide clubs op de ranglijst ontaardde de Brabantse streekderby in een typisch degradatieduel. De Belgische scheidsrechter Gumienny moest regelmatig ingrijpen om opstootjes op het veld te sussen.

Van verzorgd voetbal was nauwelijks sprake, maar daar was het Willem II en RKC ook niet om te doen. De financiële positie van de twee Brabantse clubs is zo wankel dat degradatie naar de Jupiler League een ramp zou betekenen.

Counter

De Tilburgers hadden in het Koning Willem II-stadion het meeste balbezit en de beste kansen, RKC loerde vooral op de counter met de snelle spitsen Charlison Benschop en Fred Benson.

Tegenvaller voor RKC-trainer Ruud Brood was het uitvallen van zijn aanvoerder Wouter Gudde, die halverwege de eerste helft geblesseerd van het veld strompelde en werd vervangen door Gijs Luirink.

Willem II profiteerde binnen drie minuten van de verschuiving achterin bij RKC. De vrijgelaten Stef Nijland rondde een voorzet van Zijler fraai af met zijn linkervoet (1-0).

Benson

Het antwoord van RKC liet echter niet lang op zich wachten. Vijf minuten na de openingstreffer maakte Benson gelijk. De spits tikte de bal attent achter doelman Maikel Aerts na goed voorbereidend werk van Derk Boerrigter (1-1).

Willem II kreeg tot aan de rust nog twee uitstekende mogelijkheden om opnieuw op voorsprong te komen. Saïd Boutahar stuitte echter op RKC-doelman Ohad Levita en Frank Demouge kopte de bal rakelings naast het doel.

RKC, dat nagenoeg het hele seizoen al onderaan de eredivisie bungelt, zocht in het verloop van de tweede helft steeds nadrukkelijker de aanval.

Zijler

Invaller Benjamin de Ceulaer dook twee keer gevaarlijk op voor Aerts, maar schoot beide keren naast. Dat Willem II uiteindelijk toch drie punten overhield aan de beladen confrontatie, dankte het aan een individuele actie van Zijler.

De rechtsbuiten slalomde tien minuten voor tijd door de RKC-defensie en rondde uiteindelijk koel af: 2-1. Aerts stelde de Tilburgse zege in de hectische slotfase vervolgens veilig met twee knappe reddingen.