MADRID - Rafael Nadal moet volgende maand het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam aan zich voorbij laten gaan. De Spanjaard heeft dit vrijdag in een verklaring laten weten.

Hij heeft bij de Australian Open een kleine verrekking in zijn rechterknie opgelopen en kan daardoor zeker twee weken niet in actie komen.

''Ik vind het heel erg dat ik het toernooi in Rotterdam moet missen. Ik had er graag de titel willen pakken. Vorig jaar is dat mij al bijna gelukt. Maar mijn herstel is nu het belangrijkste'', aldus Nadal.

''Volgend jaar zal ik er alles aan doen er te zijn. Het is nog altijd één van mijn doelen om mijn naam toe te voegen aan de 'Ring der Kampioenen' in Ahoy.''

Rust

De artsen hebben hem geadviseerd twee weken rust te nemen. ''Na deze periode zal hij weer beginnen met trainen. Hij zal in totaal vier weken nodig hebben om weer te gaan spelen'', liet zijn manager weten.

Nadal moest in Melbourne in de kwartfinales tegen de Schot Andy Murray met knieproblemen opgeven. Vorig jaar kon hij in de finale van het ABN Amro-toernooi tegen eveneens Murray al niet voluit gaan.

Publiekstrekker

De grote publiekstrekker wordt nu opnieuw dwarsgezeten door zijn knie. In 2009 was hij ook al enige tijd uit de roulatie. Hij kon daardoor vorig jaar zijn titel op Wimbledon niet verdedigen. De Spanjaard is wel blij dat zijn herstel dit keer niet zo lang in beslag neemt.

''Het is niet dezelfde blessure als ik vorig jaar had. Ik maak me er ook niet zo druk over dat ik mijn tweede plek op de de wereldranglijst kwijtraak. Als ik straks hersteld ben, komt dat wel weer goed. Ik wil mij nu eerst weer lekker voelen op de baan.''

Hoop

Richard Krajicek had aanvankelijk nog goede hoop dat Nadal toch zou komen. ''Ik heb de afgelopen dagen veelvuldig contact gehad met Rafael en zijn management. Vandaag lieten zij mij weten dat hij, ondanks eerdere positieve vooruitzichten, toch niet op tijd fit genoeg zal zijn voor deelname in Rotterdam. Onderzoek wees uit dat de blessure meer herstel vergt dan aanvankelijk gedacht'', lichtte de toernooidirecteur toe.

Krajicek kan geen nieuwe speler voor Nadal aantrekken. Dat had wel gekund met een wildcard, maar die zijn allemaal al vergeven. Door het wegvallen van Nadal is de Serviër Novak Djokovic nu als eerste geplaatst in Rotterdam.

Djokovic kwam ook niet helemaal ongeschonden uit Australië. Hij kampte in zijn partij met de Fransman Jo-Wilfried Tsonga met maagklachten. Tsonga doet ook mee aan het toernooi.