PAPENDAL - Voormalig topatleet Simon Vroemen is door het Instituut voor Sportrechtspraak (ISR) vrijgesproken van het gebruik van het anabole middel metandienon. De Nederlandse Atletiekunie en de atleet maakten de uitspraak vrijdag bekend.

Veelvoudig Nederlands kampioen Vroemen miste door de verdenking de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Vroemen een procedure wint bij het bewuste instituut. Onlangs spraken de rechters van de tuchtcommissie hem ook vrij van het gebruik van een verboden infuus tijdens de EK atletiek in Göteborg in 2006.

De inmiddels 40-jarige Vroemen kwalificeerde zich in juni 2008 tijdens een wedstrijd in het Duitse Cottbus met een tijd van 8.12,50 op de 3000 meter steeple chase voor Peking.

Positief

Hij liet na de race zelf een unrinemonster testen op doping om zijn olympische limiet geldig te krijgen. Tot zijn grote verbazing viel de test positief uit en even later wees de contra-expertise ook op de aanwezigheid van metandienon.

De tuchtcommissie van het ISR ontdekte dat het laboratorium in Keulen, waar de controle werd uitgevoerd, de regels heeft overtreden. Onder meer door het urinemonster van Vroemen vijf dagen ongekoeld te bewaren.

De tuchtrechters oordeelden bovendien dat het lab de test van Vroemen niet positief had mogen verklaren, omdat de uitkomst niet door twee onafhankelijke wetenschappers werd bevestigd.

Naam gezuiverd

''Door die twee vrijspraken is mijn naam nu gezuiverd', reageerde Vroemen, die in 2002 zilver won op de steeple chase bij de EK in München en vier jaar lang het Europees record in bezit had (8.04,95).

''Al mijn records heb ik schoon gelopen, door hard en slim te trainen. Topprestaties zonder doping zijn gelukkig nog altijd mogelijk. Ik verwacht dat de Atletiekunie mijn voorlopige schorsing met onmiddellijke ingang zal opheffen.''

Schorsing

Directeur Rien van Haperen van de Atletiekunie bevestigde vrijdag dat de schorsing van Vroemen direct is opgeheven. ''Wij handelen conform de uitspraak van het ISR.'' Hij sprak zijn teleurstelling uit over de gang van zaken in Keulen.

''Wij moeten kunnen blindvaren op de zuiverheid van een erkend dopinglab. Sportbonden oordelen in dopinggevallen op basis van hun gegevens, daar mogen wij niet over twijfelen. Nu blijkt dat die twijfel wel mogelijk is.''

Vroemen reageerde vrijdag vooral verheugd op de vrijspraak. Hij was niet meteen bezig met een eventuele schadevergoeding. ''Ik heb enorm veel kosten gemaakt en ook veel inkomsten verloren. Ik moet rustig kijken of ik hier iets mee wil doen.''