BENGUELA - Egypte heeft donderdagavond in Angola voor de derde keer op rij de finale bereikt van het toernooi om de Afrika Cup. De kampioen van 2006 en 2008 versloeg in de halve eindstrijd Algerije met ruime cijfers: 4-0.

De verliezende ploeg beëindigde het duel met acht man door drie rode kaarten. Egypte speelt zondag in de finale tegen Ghana, dat met 1-0 won van Nigeria .

Middenvelder Hosny Abd Rabou van Egypte maakte uit een goedkope strafschop het openingsdoelpunt. Dat deed hij na een nogal haperende aanloop.

De Algerijnse protesten haalden evenwel niets uit. Rafik Halliche van Algerije kreeg wegens het veroorzaken van de strafschop zijn tweede gele kaart. Zijn ploeg moest derhalve vanaf de 38e minuut met tien man verder.

Kleedkamer

In de zeventigste minuut werd ook ploeggenoot Nadir Belhadj van het veld gestuurd. De stand was toen al 2-0 door een treffer van Mohamed Zidan. In de slotfase tilde Mohamed Abdelshafi de stand naar 3-0.

Daarna moest ook Fawzi Chaouchi nog vroegtijdig naar de kleedkamer. Gedo bepaalde in de extra tijd de eindstand op 4-0.

Revanche

Met de royale overwinning nam Egypte revanche voor de nederlaag tegen Algerije in een beslissingswedstrijd om het laatste WK-ticket.

Beide ploegen eindigden vorig jaar in de kwalificatiegroep volledig gelijk waarna een barrage volgde in Soedan. Die wedstrijd won Algerije met 1-0.