VANCOUVER - Sporters die niet positief testen op doping maar wel afwijkende bloedwaarden hebben, kunnen volgende maand bij de Olympische Spelen worden uitgesloten van deelname. Dat zei Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, donderdag.

''Ik kan het niet uitsluiten. Het is een mogelijkheid'', aldus de Belg.

De Duitse schaatsster Claudia Pechstein was eind vorig jaar de eerste sporter die op basis van afwijkende bloedwaarden in haar biologisch paspoort werd geschorst. Zij mag in Vancouver niet meedoen.

Elk jaar wordt ten minste zes keer bloed en vier keer urine afgenomen voor analyse, vooral tijdens de opbouwfase naar het seizoen en buiten de competitie om.

Uitschieters

Gevoegd bij de gegevens van reguliere en onaangekondigde dopingcontroles geeft het paspoort een beeld van de 'normale' bloedwaarden en hormoonhuishouding.

Opmerkelijke uitschieters in de grafieken kunnen duiden op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen of methodes, maar ook op bijvoorbeeld een ziekte.

Niet verrassend

Rogge gaat in Vancouver uit van ongeveer evenveel dopingevallen als tijdens de twee vorige Winterspelen in Salt Lake City en Turijn, toen beide keren zeven sporters werden betrapt. ''Zo'n aantal in Vancouver zal niet verrassend zijn'', aldus Rogge. ''Al hoop ik natuurlijk dat het er minder zijn.''

In totaal doet het IOC in Vancouver 2000 dopingcontroles, waaronder 450 bloedtesten.