MELBOURNE - Tennisser Andy Murray heeft in Melbourne de finale bereikt van de Australian Open. Hij is de eerste Brit in 33 jaar die dit presteert.

John Lloyd was in 1977 zijn voorganger. De als vijfde geplaatste Murray versloeg donderdag in de halve finale de Kroaat Marin Cilic in vier sets: 3-6 6-4 6-4 6-2. Hij treft in de eindstrijd de winnaar van de andere halve finale, die vrijdag gaat tussen Roger Federer en Jo-Wilfried Tsonga.

De 22-jarige Murray stond één keer eerder in een finale van een grand slam. In 2008 boog hij in de US Open voor de Zwitser Federer.

Eerste set

Hij begon niet al te voortvarend in zijn drie uur durende partij tegen Cilic. De sterk serverende Kroaat, die in Melbourne al vijfsetters afwerkte tegen Andy Roddick en Juan Martin del Potro, won de eerste set met 6-3.

In het tweede bedrijf kreeg Murray meer vat op de Kroaat en nam hij het initiatief. De Schot won de tweede set met 6-4 en haalde ook de volgende twee sets naar zich toe met 6-4 en 6-2.

De cijfers spraken duidelijk in het voordeel van Murray. Hij noteerde 40 winners en maakte 29 fouten. Cilic zette daar 35 winners en 54 fouten tegenover.