MELBOURNE - Justine Henin geeft haar rentree op de tennisbaan steeds meer glans. De Belgische plaatste zich donderdag in Melbourne voor de finale van de Australian Open.

Ze kende geen pardon met haar Chinese tegenstandster Jie Zheng. De partij was al na 51 minuten en twee sets klaar: 6-1 6-0.

In de finale komt Henin zaterdag uit tegen de Amerikaanse Serena Williams. De titelverdedigster versloeg eerder op de dag in de halve finales moeizaam een andere Chinese, Na Li, met 7-6 (7/4) en 7-6 (7/1). Williams gaat op voor haar vijfde titel in de Australian Open.

Comeback

Het wordt de twaalfde grandslamfinale voor de 27-jarige Henin, de eerste sinds de US Open in 2007. Net als landgenote Kim Clijsters, die vorig jaar de US Open won, haalt ze bij haar eerste grandslamtoernooi na haar comeback meteen al de finale.

Van de elf voorgaande finales won Henin er zeven; in Melbourne won ze in 2004 en gaf ze op in 2006 (bij 6-1 en 2-0 tegen Amélie Mauresmo).

Openingsgame

De 26-jarige Zheng stond voor de tweede keer in haar carrière in de halve finales van een grandslamtoernooi, na Wimbledon 2008. Zheng haalde tegen Henin alleen de openingsgame van de wedstrijd binnen, maar kon daarna geen enkele keer haar opslagbeurt meer behouden. Het klasseverschil was te zien in de statistieken; Henin sloeg 23 winners, Jie slechts 3.

''De droom duurt voort'', zei Henin na de partij. ''Ik speel in de finale tegen de nummer een van de wereld en de titelverdedigster. Ik was niet helemaal zeker van wat ik op de baan zou voelen en hoe het zou gaan, maar ik geniet ervan. Ik ben natuurlijk moe nu, want ik heb een paar lastige wedstrijden gepeeld, maar ik zie uit naar de finale.''

Finale

Henin speelde al dertien keer tegen Serena Williams. De Waalse won zeven ontmoetingen. Het duo stond nog nooit tegenover elkaar in de finale van een grand slam.

Williams kreeg in tegenstelling tot Henin pittige tegenstand. Ni La liet zich niet imponeren door de overvolle tribunes van de Rod Laver Arena en dwong de Amerikaanse tot uiterste concentratie.

Williams kwam nooit echt onder grote druk, zoals in haar kwartfinale tegen Victoria Azarenka, maar moest uiteindelijk toch in tiebreaks de beslissing forceren. De eerste won ze met 7-4, de tweede met 7-1.

Spannend

''Ik ben blij dat ik het heb gehaald. Het was spannend'', vond Williams, die opgaat voor haar twaalfde grandslamtitel. ''Ik was niet op mijn best vandaag, maar ik ben er nog en dat is ongelooflijk.''

Serena en Henin naar finale