EINDHOVEN - Na jaren van ellende is Feyenoord zowaar weer op jacht naar een prijs. Het elftal van coach Mario Been schaarde zich woensdag bij de laatste vier van het bekertoernooi door PSV in Eindhoven te verslaan: 3-0.

Het mocht een prestatie van formaat worden genoemd.

Na 39 duels kwam daarmee namelijk een einde aan de ongeslagen reeks van PSV. Het was tevens de eerste nederlaag in een officieel duel onder leiding van trainer Fred Rutten, die begin dit seizoen neerstreek in Eindhoven.

Feyenoord kende eigenlijk louter tegenslag sinds de club in 2008 de beker won. Wellicht dat de ommekeer nu aanstaande is. Been: ''In Eindhoven heb ik het elftal zien voetballen op een manier die mij voor ogen staat. Als we zo verder gaan, is er veel perspectief.''

Opvallend is dat Feyenoord ook de laatste was geweest die PSV had verslagen. Op 15 maart vorig jaar werd het in Rotterdam 1-0, door een treffer van Leroy Fer. Bij PSV had destijds Dwight Lodeweges het nog voor het zeggen.

El Ahmadi

De grote man bij de Rotterdammers was nu Karim El Ahmadi, die wegens een gebrek aan rendement intern ter discussie stond. Nu scoorde hij twee keer.

Been: ''Hij moest van mij meer naar voren spelen. Dat heeft hij vandaag gedaan. Ik denk dat dit hem ook heel veel voldoening geeft. Dit is de El Ahmadi die ik wil zien.''

Eerste helft

Feyenoord speelde een ronduit sensationele eerste helft. Na een glijpartij van Francisco 'Maza' Rodriguez zorgde Karim El Ahmadi voor 1-0.

Met een prachtig schot van afstand zette aanvoerder Giovanni van Bronckhorst de formatie van Been na iets meer dan een half uur op 2-0.

Het was niet zo dat PSV werd weggespeeld. De ploegen waren min of meer gelijkwaardig. Ook de koploper van de eredivisie had zo zijn kansen, maar was minder effectief dan de tegenstander.

Amrabat

Nordin Amrabat kreeg een kans na een fraaie pass van Ibrahim Afellay. De vervanger van de geschorste Balazs Dzsudzsak schoot voorlangs.

Vervolgens leek Ola Toivonen met een mooi schot uit de draai de thuisclub terug in de race te brengen. In het doel van Feyenoord redde routinier Rob van Dijk echter op indrukwekkende wijze.

''Toch was het allemaal niet goed genoeg'', vond Rutten. ''Voor het doel van de tegenstander hebben we gewoon te weinig laten zien. De scherpte ontbrak in dit duel. We hadden gewoon een mindere dag.''

Offensief

Vanzelfsprekend zette PSV na de hervatting aan voor een offensief. Het leidde tot mogelijkheden voor Afellay en Toivonen, maar steeds stond Van Dijk op zijn plaats.

Feyenoord kreeg de ruimte en was aan de andere kant minstens zo gevaarlijk. In de slotfase leidde dat tot de 3-0 van opnieuw El Ahmadi.