ROTTERDAM - FC Twente heeft de eerste overwinning in 2010 behaald. De Tukkers schakelden woensdagavond Sparta in de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi simpel uit.

De voormalige koploper van de eredivisie won in Rotterdam ietwat geflatteerd met 4-0 dankzij treffers van Blaise N'Kufo (twee), Kenneth Perez en Bryan Ruiz.

Het was de vijfde wedstrijd tussen beide clubs in het nationale bekertoernooi. Alle duels vonden op Het Kasteel plaats. Sparta won in 1971 het eerste duel. De daaropvolgende vier bekerwedstrijden in 1992, 1996, 1997 en dus 2010 haalde FC Twente binnen.

De ploeg uit Enschede verloor vorig jaar in de bekerfinale van sc Heerenveen.

Go Ahead Eagles

Donny de Groot heeft zich bij zijn debuut voor Go Ahead Eagles meteen laten gelden. De aanvaller, terug in Nederland na een voetbalavontuur in Australië, schoot zijn nieuwe club woensdagavond ten koste van NAC Breda naar de halve finales van de strijd om de KNVB-beker: 1-2.

De Groot vertrok een jaar geleden naar Newcastle Jets, maar zijn verblijf 'Down Under' werd - mede door een blessure - geen succes.

Go Ahead pikte de spits deze winter op als vervanger van de langdurig geblesseerde Koen van der Biezen. Met twee treffers bezorgde hij de Eagles een heuse bekerstunt in Breda.

Kansen

NAC was nog wel zo voortvarend gestart maar de vele kansen, met name voor Patrick Zwaanswijk, Kees Kwakman en de constant oprukkende Robbert Schilder, waren niet besteed aan de Bredanaars.

Eagles-coach Andries Ulderink bracht na rust De Groot in het veld. Zijn entree was stormachtig. In de 65e minuut kopte de spits op aangeven van Arkivuo de nummer twee van de Jupiler League naar een 1-0-voorsprong.

Wissels

NAC-trainer Robert Maaskant ging wisselen, maar kon bij een gebrek aan aanvallers slechts de middenvelders Martijn Reuser en Tommie van der Leegte inbrengen. Matthew Amoah is met Ghana nog actief in de Afrika Cup, Joonas Kollka was geschorst.

Van der Leegte was meteen nuttig. Hij werd in de 71e minuut licht beroerd door De Groot, scheidsrechter Jan Wegereef zag er een strafschop in en die werd door Donny Gorter benut.

Vier minuten later was het echter opnieuw De Groot die Elshot uitkapte en met zijn doelpunt voorkwam dat NAC voor de vierde keer op rij de halve finales van het bekertoernooi bereikte.