AMSTERDAM - Ajax heeft woensdagavond met grootste moeite de halve finales van het nationale bekertoernooi bereikt.

Na benauwde ontsnappingen tegen AGOVV en FC Dordrecht maakte de club uit de hoofdstad zich woensdagavond voor eigen publiek in de kwartfinale belachelijk tegen NEC, dat zich met tien man eerst naar een verlenging en vervolgens naar een voorsprong worstelde (1-2).

Toby Alderweireld en Siem de Jong kopten de thuisclub alsnog naar de halve finale.

NEC stond op het moment van de winnende treffer nog maar met negen man op het veld, omdat na Jeroen Heubach ook Ajax-huurling Jeffrey Sarpong zijn tweede gele kaart had gekregen.

Stunt

Het ontgoochelde NEC besefte na het laatste fluitsignaal dat het dichtbij een stunt was geweest, vergelijkbaar met die van 20 maart 1994.

Jeffrey Kooistra en Cees Lok loodsten de Nijmeegse clubs destijds in de Meer ten koste van Ajax naar de finale (1-2).

Suarez

De leiding van Ajax wil dit seizoen graag doen geloven dat Ajax meer is dan Luis Suarez alleen. De kwartfinale tegen NEC leerde echter opnieuw dat de nummer drie van de eredivisie zich zonder de topschutter vaak als middenmoter profileert.

Suarez is als geen andere speler van Ajax in staat om kansen te creëren en te benutten. ''Zonder Luis komen we wel heel moeizaam tot scoren'', zuchtte Jol.

Pantelic

Ajax begon tegen NEC met het Servische aanvalskoppel Marko Pantelic en Miralem Sulejmani. Ismaïl Aissati en Dennis Rommedahl bezetten de flanken en Urby Emanuelson moest weer eens als linksback beginnen.

Pantelic miste in de dertigste minuut een levensgrote kans op de openingstreffer, maar NEC bleef zonder goed te voetballen verder makkelijk overeind.

Ajax mocht toch met een voorsprong rusten omdat Demy de Zeeuw op aangeven van Rommedahl een fout van Hebach afstrafte (1-0). ''Het is niet toevallig dat die treffer van een middenvelder komt'', benadrukte Jol.

Rode kaart

De linksback van NEC speelde vlak na rust opnieuw een negatieve hoofdrol. Scheidsrechter Richard Liesveld gaf de verbaasde Heubach eerst een gele kaart omdat hij een vrije trap te snel had genomen.

De verdediger kreeg in de 58e minuut opnieuw een prent na een handsbal. Pantelic, Rommedahl en invaller Christian Eriksen verzuimden de wedstrijd vervolgens oog in oog met doelman Babos snel te beslissen.

Vlemminckx

Het gebrek aan daadkracht stelde Björn Vlemminckx in de 83e minuut in staat gelijk te maken. De verlenging was nog geen drie minuten oud of doelman Maarten Stekelenburg van de thuisclub werd ook gepasseerd door Rens van Eijden (1-2).

Toby Alderweireld maakte vervolgens gelijk en invaller Siem de Jong deelde na de tweede gele kaart van Sarpong uiteindelijk toch nog de genadeklap uit: 3-2. ''Het is sowieso al moeilijk om van Ajax te winnen. Daarom moet de scheidsrechter niet partijdig zijn'', foeterde de verliezende trainer Wiljan Vloet.