HAMILTON - Loes Markerink werd vrijdag de opvolgster van Suzanne de Goede. De pabo-studente uit Raalte veroverde in Hamilton de wereldtitel wielrennen bij de juniorvrouwen en bewees daarmee eens te meer de kracht van een gedegen opleiding.

"Het is een kwestie van talent, maar we hebben in Nederland zeker een voordeel dat we de meisjes van jongs af aan begeleiden. Ze rijden in de jongste categorieën mee met de jongens en als ze eenmaal op deze leeftijd zijn, komen ze ook in wedstrijden voor dames uit", vatte bondscoach Egon van Kessel in het kort de succesvolle werkwijze samen.

Regenboogtrui

Markerink (17) trok vorig jaar als jongste van de ploeg nog de sprint aan voor De Goede, die goud won in Zolder en zich inmiddels op het hoogste niveau heeft bewezen. Markerink maakt de overstap nu ook. De in Hamilton veroverde regenboogtrui zal ze in wedstrijden niet kunnen dragen. "Dat is wel jammer, want het is toch een droom die uitkomt dat ik 'm hier win."

Dinsdag won ze al zilver in de tijdrit. "Ik had me vooraf vooral op de tijdrit gericht, ik ben ook veel meer verbaasd over deze medaille", vertelde ze na de huldiging, waarbij ze geflankeerd werd door de Russische Tolmatsjeva en de Duitse Fischer.

Verrassend

Vooral de manier waarop ze de koers afmaakte, was verrassend. In de laatste bocht dook ze onder de ontsnapte Tolmatsjeva en Nichols door om van kop af de sprint aan te gaan. "Ik heb nog nooit op deze manier een wedstrijd gewonnen."

Ze was ook niet de Nederlandse troef, als het op sprinten zou aankomen. Maar Moniek Rotmensen was eerder in koers al onderuit gegaan, net als Iris Slappendel, die met licht knieletsel werd afgevoerd. Joan Boskamp deed in de slotfase nog nuttig werk voor Markerink, die vervolgens haar alles-of-niets-poging zag slagen. Haar trainster, Monique Knol, zal het met tevredenheid hebben aanschouwd.