HEERENVEEN - Carl Verheijen heeft zich niet weten te plaatsen voor de Olympische Spelen. De routinier van de TVM-formatie werd maandag bij de skate-off over 5000 meter verslagen door Jan Blokhuijsen die daarmee het startbewijs op die afstand veroverde.

Verheijen klokte in Thialf een tijd van 6.27,95, waarna Blokhuijsen enkele minuten later net onder die tijd dook: 6.26,81.

Het is niet uitgesloten dat Verheijen daarmee zijn lange carrière heeft afgesloten.

De Leusdenaar overweegt nog aan de wereldbekerfinale, medio maart in Heerenveen, deel te nemen. Maar de kans is groot dat hij bij dat evenement alleen voor een ereronde nog op het ijs komt.

Extra zuur

De uitschakeling is extra zuur voor Verheijen, omdat hij bij het olympisch kwalificatietoernooi (eind december) zijn opponenten van maandag met ruim verschil had verslagen. Hij noteerde toen een tijd van 6.15,70 en was daarmee bijna zeven seconden sneller dan Blokhuijsen.

Het verschil met Wouter Olde Heuvel was toen bijna negen seconden. De tweede plaats bij het OKT was destijds niet genoeg, omdat twee concurrenten (Bob de Vries en Koen Verweij) zich ziek hadden gemeld.

''Ik voel me wel een slachtoffer van het systeem. Drie weken geleden was ik nog zeven seconden sneller dan die jongen'', sprak Verheijen verwijzend naar winnaar Blokhuijsen. ''En nu moet ik als eerste op het ijs. Jan weet welke tijd hij moet rijden en schaatst er net onder. Heel bitter.''

Vaste waarde

Verheijen was jarenlang een vaste waarde voor de ploegachtervolging, maar zal op de Spelen ook op dat onderdeel ontbreken. Ook zijn ploeggenoten bij TVM, Erben Wennemars en Wouter Olde Heuvel, zijn niet actief in Vancouver waardoor de equipe er heel anders gaat uitzien dat van tevoren verwacht.

Naast Sven Kramer vertegenwoordigen nu Mark Tuitert en Simon Kuipers ons land, samen met waarschijnlijk Blokhuijsen. ''Ik hoop dat niemand van die jongens ziek wordt, want anders heeft Nederland echt een probleem'', besefte ook Verheijen.