HILVERSUM - Inder van Weerelt knokte tot de laatste hole van het Dutch Open. Het was al bijna donker in Hilversum toen de Lochemse neo-professional golfspeler op de 18e green arriveerde.

Hij stond een slag boven par. Een birdie was absoluut noodzakelijk om in het weekeinde mee te mogen doen om het miljoen prijzengeld. Een birdie betekende vier slagen op de afsluitende par-5 hole.

Zijn tweede schot landde in de bunker naast de green. Van Weerelt tikte de bal uit de zandhindernis en putte vervolgens raak: birdie. Dit betekent dat hij zaterdag en zondag met vier andere Nederlanders van de partij is. Van Weerelt, na het EK in Den Haag prof geworden, gaat zijn eerste prijs verdienen.

Met Van Weerelt gingen nog vier Nederlanders over naar de finale: Maarten Lafeber, Rolf Muntz, Joost Steenkamer en amateur Jan-Willem van Hoof. Vijf Nederlanders in het slotweekeinde van het Dutch Open was sinds mensenheugenis niet meer vertoond.

Golfer Robert-Jan Derksen uitgeschakeld

Eén van de belangrijkste golfspelers verloor: Robert-Jan Derksen werd vrijdag door een ronde in 73 slagen uitgeschakeld. Zijn totaal van 144 slagen (4 boven par) was zeker vier te veel om door de schifting te komen. De grote fout op de 14e hole uit de eerste ronde was uiteindelijk fataal voor de tussenbalans. In de tweede ronde was zijn aanvallende spel zeer wisselvallig.