AMSTERDAM - Louis van Gaal is terug bij Ajax, de club die hij al jaren geleden in zijn hart sloot. Als kleine jongen betaalde hij een kwartje om de wedstrijden van zijn favoriete club te bekijken vanaf de jongenstribune. En als hij eens geen geld had, sprong hij over een slootje om toch in het stadion te kunnen zijn. "Alleen voor deze club ben ik als trainer gestopt. Gevoelsmatig was ik liever trainer gebleven, maar voor Ajax heb ik dit over", aldus Van Gaal.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De normaal zo uitgesproken trainer had vrijdagmorgen moeite zijn gevoelens onder woorden te brengen. Meerdere malen probeerde hij zijn gehoor mee te nemen in zijn belevingswereld. De wereld waarin hij als kleine jongen naar Ajax ging en een flink aantal jaren later de boottocht maakte door de Amsterdamse grachten, nadat hij als trainer de Champions League had gewonnen. "Zo'n gevoel heb ik daarna nooit meer gehad. Bij de club die me dat gegeven heeft, wil ik opnieuw werken."

Technisch directeur

Nu is Van Gaal technisch directeur. Een baan op het tweede plan. Niet langer zal hij volop in de spotlights staan. "Ik zal proberen voorwaardenscheppend te zijn. Zowel voor de jeugdopleiding als voor het betaalde voetbal. Ik denk niet dat ik het moeilijk zal vinden om in de luwte te werken. Misschien is het juist wel prettig. Ik kies nu onvoorwaardelijk voor deze functie. De eerdere episodes in mijn loopbaan heb ik afgesloten. Ik ben terug bij Ajax, de cirkel is rond."

Gedicht

Van Gaal onderstreepte zijn gevoelens door een gedicht voor te dragen tijdens zijn perspresentatie. In het stukje probeerde hij de aanwezige vertegenwoordigers van de pers opnieuw mee te nemen naar zijn belevingswereld. Het gedicht zal wellicht nooit opgenomen worden in welke bundel dan ook, maar onderstreepte wel de unieke persoonlijkheid die de voormalige succescoach is. Wars van gangbare normen en volledig zichzelf.

Cruijff

In die setting van melancholisch terugblikken was zijn stelling ten opzichte van Johan Cruijff opmerkelijk mild. Het icoon, zoals Van Gaal de oude meester noemde, had de afgelopen weken veelvuldig kritiek op het voornemen van Ajax om Van Gaal te benoemen. Hij noemde hem zelfs "de verkeerde man op de verkeerde plaats".

Van Gaals reactie: "In principe ben ik voor kennisoverdracht en innovatie. Ik sta dus open voor mensen met de 'know-how' van Cruijff. Het belangrijkste is niet wat ik vind, of Johan vindt. Alles moet in het belang van Ajax zijn. Vanuit mijn nieuwe functie heb ik een relatie met alle iconen van Ajax. Ook de mening van Cruijff respecteer ik."

Van Eijden

Algemeen directeur Arie van Eijden sprak tevens zalvende woorden in de richting van Cruijff. "Ajax is vele malen belangrijker dan welk individu dan ook. De gemene deler moet altijd de club zijn. Iedereen die belangen heeft bij Ajax moet 'on speaking terms' zijn met elkaar. Er zal dan ook gegarandeerd een rondetafelgesprek komen waarin iedereen zijn zegje kan doen."

Qua doelstellingen zullen de meningen van Cruijff en Van Gaal niet ver uit elkaar liggen. De nieuwe technisch directeur sprak vrijdag de ambitie uit om ooit nog eens met Ajax de Champions League te winnen. "Ik wil niet zeggen dat dat lukt, maar het moet eigenlijk wel weer een keer mogelijk zijn. Laat ik het anders formuleren: er moet in Europa weer over Ajax gepraat worden. Ik hoop dat ik daaraan kan bijdragen. Hoe klein mijn bijdrage daarin vanuit mijn nieuwe functie ook zal zijn."