ROTTERDAM - Heerenveen is de tweede helft van de competitie goed begonnen. De Friezen wonnen vrijdagavond op het Kasteel vrij eenvoudig van Sparta: 4-1. Of Heerenveen in vorm is, zal woensdag blijken als de ploeg in de kwartfinale van de Amstel Cup naar FC Utrecht moet.

De zege in Spangen helpt Heerenveen wellicht ook van de faalangst in uitwedstrijden af. De ploeg van trainer De Haan won voor de winterstop alleen bij Roda JC

Debutanten

Sparta - Heerenveen stond vooral in het teken van de debutanten. Beide ploegen slaagden er in zich in de winterpauze te versterken. Bij de ploeg van trainer Rijkaard maakten Sanou (Willem II

Allbäck

De eerste helft op het Kasteel was ronduit matig. Heerenveen was veel sterker dan Sparta, maar het veldoverwicht leverde de Friezen slechts twee kansen op. De eerste mogelijkheid betekende in de zevende minuut wel meteen de 1-0 voor Heerenveen. Marilia leidde balverlies voor Sparta in. Via Nurmela belandde de bal bij Allbäck, die via Goossen raak schoot. Halverwege de eerste helft was alleen Väyrynen nog gevaarlijk. De Fin schoot naast.

Boukhari

Sparta kon daar weinig tegenover stellen. De Rotterdammers misten duidelijk de creativiteit van Boukhari, die met Marokko voor de Afrika Cup speelt. De ploeg van Rijkaard kreeg alleen via Blinker vlak voor rust een kans. Doelman Ditewig redde in twee keer. Eerste keus Vonk neemt met Zuid-Afrika eveneens deel aan de Afrika Cup.

In de tweede helft leek de overwinning van Heerenveen geen moment in gevaar te komen. Sparta kwam in de 74e minuut echter onverwacht op 1-1. Radomski haalde Bouchiba neer, waarna Van der Meer de vrije trap langs doelman Ditewig knalde. De vreugde duurde maar kort. Nauwelijks twee minuten later maakte voormalig Spartaan Gerard de Nooijer 2-1 voor Heerenveen.

De voorstopper stond op de goede plek toen doelman Kooiman een schot niet onder controle kreeg. Kort daarna blunderde Kooiman opzichtig. Hij trapte de bal in de voeten van Lurling, die het karwei koelbloedig afmaakte: 3-1. In de slotminuut zorgde Nurmela nog voor de vierde Friese treffer.

/DOSSIEREredivisie