ALKMAAR - AZ mag niet bouwen aan het nieuwe stadion KooimeerPlaza. Dit heeft de rechtbank in Alkmaar vrijdag bepaald in een bodemprocedure. De rechtsgang was ingezet door ondernemers in de Alkmaarse binnenstad en het winkelgebied Huiswaard-Overstad.

Zij kunnen zich niet vinden in de detailhandel die bij het nieuwe stadion komt. Het vonnis van de rechtbank staat haaks op de uitspraak die eerder bij de zogenoemde voorlopige voorziening werd uitgesproken.

Volgens de rechtbank is het Alkmaarse college van B en W de fout in gegaan door aan te geven welke vormen van detailhandel binnen de thema's sport, vrije tijd en recreatie op KooimeerPlaza zijn toegestaan.

Argumenten

De gemeente heeft dit gedaan om ontwrichting van de bestaande detailhandel in de stad te voorkomen, maar heeft daarbij volgens de rechtbank verzuimd "ruimtelijk relevante argumenten" aan te voeren. De detailhandel die in KooimeerPlaza moet komen, stelt geen afwijkende eisen aan het gebruik van ruimte en opstallen. Dat maakt de branchebepalingen ontoelaatbaar, aldus de rechtbank, die zich baseert op jurisprudentie van de Raad van State. Die heeft geoordeeld dat branchebepalingen niet in bestemmingsplannen mogen staan, tenzij ruimtelijk onderbouwd.

Hetzelfde geldt voor bouwvergunningen, zegt de rechtbank. Namens de ondernemers toont advocaat A. Noorman zich tevreden met de uitspraak, die volgens haar aan duidelijkheid weinig te wensen overlaat. "In het haalbaarheidsonderzoek dat AZ zelf heeft laten doen, staat dat thematisering op KooimeerPlaza noodzakelijk is om ontwrichting van de detailhandel in de stad te voorkomen. De rechter zegt nu dat thematisering op die plek op de huidige gronden niet is toegestaan."

De gemeente Alkmaar kon vrijdagmorgen nog niet op het bericht reageren. AZ beraadt zich, zo laat een woordvoerder weten.