HAMILTON - David Millar is donderdag in Hamilton wereldkampioen tijdrijden geworden. De Britse wielrenner won met overmacht; over de ruim 41 kilometer deed hij 51 minuten en 17 seconden. Op 1.25 werd de Australiër Michael Rogers tweede. De Duitser Uwe Peschel won het brons. Aan de individuele tijdrit namen geen Nederlanders deel.

"Vanochtend tijdens de training voelde ik me voor het eerst sinds tien dagen echt goed op de fiets", vertelde Millar na zijn gouden race. "Het geeft een enorme voldoening dat ik nu eindelijk die titel te pakken heb. Ik denk ook dat ik 'm verdien. Ik ben de meest regelmatige tijdrijder van de wereld."

Nachtmerrie

Millar was gebrand op het goud in Hamilton. De dagen ervoor had hij als een verschrikking ervaren: "Al dat wachten is een nachtmerrie voor me, mijn hoofd dreigde te exploderen." Millar had zich in Manchester samen met de Britse ploeg voorbereid op de titelstrijd en was vol vertrouwen over zijn nieuwe fiets.

Zondag arriveerde hij in Hamilton om in de dagen erna te constateren dat het parkoers hem op het lijf geschreven was. "Lastig en geschikt voor technisch sterke rijders", zei hij in de dagen voor de race, zonder erbij te vermelden dat hij zich eigenlijk zorgen maakte over zijn fysieke staat.

Tour de France

De druk was ook groot. Zijn eerste hoofddoel was dit jaar op een pijnlijke mislukking uitgelopen. Millar miste in de Ronde van Frankrijk door een technisch mankement op een haar na het geel in de proloog en was in de dagen erna niet te genieten. Pas in het slotweekeinde keerde de glimlach terug toen hij, in de kantlijn van de strijd tussen Armstrong en Ullrich, de laatste lange tijdrit in de Tour won. In Spanje, waar hij zich in vorm probeerde te rijden voor het WK, moest hij twee keer alleen de surprise Nozal voor zich laten. De dagen voor de WK-race hadden zijn vertrouwen enigszins aangetast. "Daarom was ik vanochtend ook zo blij. Ik had het weer, dat goede gevoel."

Meteen maakte Millar zijn volgende hoofddoel bekend: de tijdrit op de Spelen van Athene. "En ik had al lang in mijn hoofd zitten dat ik daar als wereldkampioen aan de start wilde staan. Ik ben trots op deze trui en wil 'm meer cachet geven."