HILVERSUM - Een overwinning van een Nederlandse golfspeler in het Dutch Open behoort na de eerste dag nog steeds tot de mogelijkheden, tenzij snoodaards met mobieltjes het spel blijven verzieken.

Tijdens de eerste ronde in Hilversum was voetbalofficial Henk Kesler een kwade genius. De draagbare telefoon van de directeur betaald voetbal ging af op het moment dat Maarten Lafeber stond te putten en prompt een korte putt miste.Lafeber was kwaad over die bogey. "Hij moet mij nu niet voor de voeten lopen, want dan kan hij zaterdag niet naar het stadion voor de wedstrijd tegen Moldavië. Iedereen mag van mij zijn telefoon meezeulen, maar zet dat ding in de trilstand."

Gast

Kesler had zijn mobieltje ondanks honderden bordjes met verzoeken ze uit te zetten, gewoon laten aanstaan. Hij bezocht het Dutch Open als gast van ING, sponsor van de KNVB en ook van dit golfkampioenschap. De verzekeraar stapt in de toekomst mogelijk groot in golf als titelsponsor en tracteerde alvast veel medewerkers en relaties op een blik op de golfvedetten. De eveneens aanwezige communicatiemanager Frits Suer bevestigde noch ontkende de grote instap van ING in het Nederlandse golf.

Bogey

De telefoonterreur uit de voetbalhoek kostte Maarten Lafeber een slag en daar was de man in vorm best een beetje ziek van. De speler in topvorm begon de dag al een beetje grieperig, speelde de eerste helft van de openingsronde desondanks fabuleus en leek op de leidende positie af te stormen, tot het in de tweede helft iets minder ging. Op de vijftiende hole stond hij te putten voor een par toen het mobieltje van Kessler afging. "Precies in mijn swing", vertelde Lafeber, "ik drukte de bal prompt naast de hole."

Lafeber deed over de eerste ronde 67 slagen, goed voor de 13e plaats in het tussenklassement. Rolf Muntz presteerde in de ochtenduren iets beter. De beste van vijftien 'oranjespelers' kwam met 66 slagen in het clubhuis, 4 onder par. De 34-jarige Brabander uit Braschaat zag zichzelf aan het eind van de dag op de 7e plaats van het klassement staan. Hij had slechts twee tikjes achterstand op drie leiders uit het Britse eilandenrijk. De Schot Alistair Forsyth, de Ier Gary Murphy en de Welshman Jamie Donaldson kwamen in het clubhuis met 64 slagen. Muntz was best te spreken na afloop: "De Hilversumse baan ligt er ideaal bij om laag te scoren."

Winter

Naast Lafeber schitterde donderdag Joost Steenkamer. De Haarlemmer was dit jaar de beste in het nationale circuit en vlamde donderdag op de Hilversumsche met een rondje 67. De 36-jarige Steenkamer is per jaar zes maanden fullprofspeler (in de zomer) en verdient dan lekker. In de wintermaanden doet hij andere dingen. "Maar wel in golf", zegt de man die na niet langer grote ambities te koesteren, steeds beter is gaan spelen.

Van de andere Nederlanders speelde Robert-Jan Derksen zeer wisselvallig. De winnaar van de Desert Classic varieerde scores tussen eagle en triple-bogey en kwam met 71 binnen. Op de 14e hole verknoeide hij een score onder par door zijn bal diep in het struikgewas te jagen. "Gelukkig maakte ik tegen het eind nog een paar birdies", zei hij, "en ik ben nog niet uitgeschakeld voor de overwinning."

Overige Nederlanders

Debuterend professional Inder van Weerelt opende met 70 slagen uitstekend. Nog zo'n ronde en de Lochemmer verdient zijn eerste euro's op het hoogste niveau. De andere Nederlanders, onder wie vier amateurs, speelden geen rol van betekenis, met uitzondering van Ralph Miller, die het getal 71 deelde met Derksen.