AMSTERDAM - Louis van Gaal is de nieuwe technisch directeur van Ajax. De ex-bondscoach gaat in Amsterdam een verbintenis voor onbepaalde tijd aan. Van Gaal volgt bij Ajax Leo Beenhakker op, die eerder dit jaar naar Mexico vertrok. Van Gaal begint op 1 november in zijn nieuwe functie.

Met Louis van Gaal haalt Ajax de man terug die Ajax in 1995 de Champions League bezorgde. De positie die de oud-coach gaat bekleden bij de Amsterdammers, betekent het einde van zijn actieve loopbaan als trainer. Van Gaal: "Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 55e wilde stoppen als coach. Het is iets eerder geworden."

'Oude nest'

De 52-jarige Van Gaal is zeer te spreken over zijn nieuwe baan: "Ik keer weer terug op het oude nest. Dit is mijn club. Ik ga voorlopig in de luwte aan de slag. Ik wil me eerste oriënteren."

Volgens algemeen directeur Arie van Eijden zal er geen verandering komen in het beleid van de club. "Door zijn aanstelling zal het drie jaar geleden ingezette beleid juist een extra impuls krijgen."

Cruijff

Met de benoeming van Van Gaal lijkt Ajax de mening van adviseur Johan Cruijff naast zich neer te leggen. Cruijff verzette zich de afgelopen weken in zijn columns openlijk tegen de kandidatuur van zijn eeuwige rivaal. Hij noemde de nieuwe technisch directeur in De Telegraaf "niet de juiste man op de juiste plaats".

Volgens algemeen directeur Arie van Eijden zal er echter geen verandering komen in het beleid van de club. "Door zijn aanstelling zal het drie jaar geleden ingezette beleid juist een extra impuls krijgen."

De algemeen directeur weerspreekt de mening van Cruijff: "Er is geen sprake van nieuw beleid. Louis gaat samen met Danny Blind de jeugdopleiding van Ajax verder verfijnen. Hij wordt de link tussen de Amsterdam ArenA en De Toekomst. Met Van Gaal krijgen we een technisch directeur met een indrukwekkende staat van dienst. Iemand met zo'n erelijst heeft recht van spreken."

Grote naam

Met het aantrekken van Van Gaal heeft de nieuwe voorzitter John Jaakke een eerste grote naam aan Ajax verbonden: "Bij de benoeming is uiterst zorgvuldig te werk gegaan. Ajax heeft voor de juiste invulling van de positie van technisch directeur uitgebreid de tijd genomen. De keuze voor Van Gaal is er een met grote instemming en staat borg voor de continuïteit van het beleid."

Onder Van Gaal groeide Ajax in de jaren negentig uit tot een Europese topclub. Naast de zege in de Champions League (1995) en het bereiken van de Champions League-finale in 1996 won Ajax in ook de wereldbeker. Ook won het elftal in 1996 de Europese Supercup. Van Gaal begon zijn succesperiode in 1992 met winst in de UEFA Cup.

Ook op nationaal niveau was Ajax in de periode onder Van Gaal succesvol. In 1993, 1994 en 1995 werd de club uit de hoofdstad de landstitel. In 1993 werd daarnaast ook de beker en de nationale supercup gewonnen. In '94 en '95 bleef de supercup ook in Amsterdam.