AMSTERDAM - Joost Bellaart, de bondscoach van de Nederlandse hockeyers, mag zijn contract uitdienen. Dat betekent dat de -jarige Amsterdammer tot en met de Olympische Spelen van Athene in dienst van de KNHB blijft. "We gaan vol vertrouwen met elkaar door", liet vice-voorzitter Koos Formsma, belast met topsportzaken, donderdagochtend weten.

Hij zei dat de spelersgroep van Oranje zich deze week achter Bellaart had geschaard. De bekritiseerde bondscoach kreeg in gesprekken met onder anderen aanvoerder Jeroen Delmee en vice-aanvoerder Teun de Nooijer te horen dat er binnen de selectie "voldoende draagvlak" was en is om het traject naar Athene af te maken. "Aan de onrust, als die er al was, is een einde gekomen", zei Formsma.

Bellaart is blij met de brede steun die hij zowel van het bestuur als de spelersgroep ontving. "Echt spannend was het niet, maar leuk is anders", sprak hij nuchter.

"Er is op de man gespeeld en dat vind ik heel vervelend. Maar het is niet de eerste keer in mijn hockeyleven dat ik in de vuurlinie heb gelegen. Ik ben er altijd sterker door geworden. Ook van deze opgeklopte crisis word ik beter. Het hele team denk ik ook."

Na het mislukte toernooi om de Europese titel vorige maand in Barcelona, waar Oranje met de vierde plaats een historisch dieptepunt bereikte, kwam er de nodige kritiek op Bellaart los. Hij zou slecht communiceren, zowel met zijn spelers als met zijn stafleden, hij zou te veel met zichzelf bezig zijn en hij zou afspraken niet goed nakomen. Een uitgelekte protestbrief van fysiotherapeut Van Dantzig aan Bellaart vormde begin vorige week de aanleiding voor een offensiefje tegen de joviale bondscoach, die - toevallig of niet - op dat moment vakantie vierde in Oman.

"Met die brief is alles begonnen", verzuchtte Bellaart. "Die heeft de onrust aangewakkerd, daarmee is alles in een stroomversnelling gekomen. Voordeel is wel dat er nu veel zaken helder zijn. Er is het nodige fout gegaan bij het EK. Ook ik heb het niet goed gedaan. Daar moeten we allemaal lering uit trekken. Maar echt veranderen als mens en als bondscoach kan en wil ik niet. Ik blijf wie ik ben. Anders kan ik beter stoppen. Maar dat wilden de spelers niet, het bestuur niet en ikzelf ook niet. Daarom gaan we met elkaar door."