LUBANGO - Gabon heeft woensdag verrassend de leiding genomen na de eerste speelronde in groep D van de Afrika Cup.

Het land won in Lubango van het veel hoger aangeslagen Kameroen, met Samuel Eto'o en Geremi als boegbeelden: 1-0. In de tweede poulewedstrijd kon Tunesië niet winnen van Zambia: 1-1.

De winnende treffer van Gabon kwam na ruim een kwartier op naam van aanvoerder Daniel Cousin, die in de Engelse premier League zijn geld verdient bij Hull City. Roguy Meye bracht Cousin in stelling.

Rigobert Song mocht zich dat aanrekenen. De 33-jarige verdediger, die voor de achtste keer - een record - actief is in de eindronde van dit continentale titeltoernooi, verzuimde in te grijpen.

Enoh

Ajacied Eyong Enoh begon bij Afrikaanse WK-tegenstander van Oranje op de bank. De middenvelder viel in de 76e minuut in voor verdediger Henri Bedimo, maar kon de de impasse ook niet doorbreken.

Dat had onder meer te maken met het optreden van Didier Ovono, die in het doel van Gabon tal van reddingen verrichtte.

Succes

De gelukkige winnaars, die worden getraind door de Franse oud-international Alain Giresse, vierden na afloop het zo ongeveer grootste succes van Gabon in zijn voetbalhistorie uitbundig.

Grote buurman Kameroen, met Fransman Paul le Guen als bondscoach, droop stilletjes af.

Zambia

Om een voortijdig vertrek uit Angola te voorkomen moeten de 'Ontembare Leeuwen' zondag winnen van Zambia, dat tegen Tunesië een sterke indruk maakte. De kampioen van 2004 kwam met een gelijkspel feitelijk goed weg.

Tunesië kwam door een doelpunt van Jacob Mulenga, spits van FC Utrecht, eerst op achterstand. Nog voor de rust maakte Zouhaier Dhaouadhi gelijk.

Zambia verzuimde in de tweede helft het verrassende overwicht in de stand tot uitdrukking te brengen.