SANTIAGO - De Spaanse autocoureur Carlos Sainz heeft zijn koppositie in het algemeen klassement van de Dakar Rally kleur gegeven met zijn eerste dagsucces.

De Madrileen was dinsdag de snelste in de tiende etappe, een klassementsproef over 238 kilometer tussen La Serena en Santiago. ''Weer een dag dichter bij de eindzege'', concludeerde Sainz nuchter.

De voormalig wereldkampioen rallyrijden deed 3 uur, 1 minuut en 5 seconden over de 'special'. Daarmee was 'El Matador' in zijn Volkswagen 28 seconden sneller dan de Fransman Stéphane Peterhansel.

De Amerikaan Mark Miller eindigde op ruim een minuut als derde. Sainz was na afloop vooral tevreden over de tijdwinst die hij had geboekt op zijn naaste rivaal Nasser Al-Attiyah.

Lastige dagen

De coureur uit Qatar moest in zijn Volkswagen 1.40 minuten toegeven en daardoor liep zijn achterstand in het algemeen klassement op tot iets meer dan 10 minuten.

''Dat is het belangrijkste van vandaag'', aldus Sainz, die naar eigen zeggen nog ''vier lastige en lange dagen'' door moet komen op weg naar de eindzege.

Marc Coma zorgde voor het tweede Spaanse succes in de tiende etappe, hij won bij de motoren. De Fransman David Frétigné eindigde op 2 minuten als tweede in de special en de Portugees Helder Rodriguez werd derde.

Frans Verhoeven

Frans Verhoeven was op de elfde plaats de beste Nederlander met een achterstand van bijna 10 minuten op de winnaar. Henk Knuiman finishte als veertiende op een klein kwartier.

In het algemeen klassement veranderde niets. De Fransman Cyril Depres, zesde in de glooiende proef door de uitlopers van de Andes, blijft stevig aan de leiding met meer dan 80 minuten voorsprong op de Noor Pal Anders Ullevalseter.

Vladimir Tsjagin herstelde de verhoudingen bij de trucks. De Russische chauffeur won zijn Kamaz de etappe, met 1.24 voorsprong op zijn enige rivaal Firdaus Kabirov.

Marcel van Vliet

Tsjagin nam daarmee sportieve wraak op zijn landgenoot, die hem maandag voor de tweede keer in deze rally te snel af was geweest.

De trucker van Kamaz noteerde dinsdag zijn achtste etappezege van deze editie en zijn 55e in totaal, waarmee hij recordhouder is.

Wuf van Ginkel eindigde in zijn Ginaf als vierde, één plek voor landgenoot Marcel van Vliet. De twee Nederlanders moesten beiden ruim veertien minuten toegeven op Tsjagin, die in het algemeen klassement bijna vijf kwartier voorsprong heeft op Kabirov. Van Vliet staat derde, Van Ginkel vijfde.