AMSTERDAM - Ajax heeft dinsdag in een oefenduel niet kunnen winnen van FC Groningen. De formatie van trainer Martin Jol kwam in het Portugese in Alcantarilha niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Urby Emanuelson leek zijn ploeg vroeg in de eerste helft op een voorsprong te brengen. De treffer van de Amsterdammer werd echter afgekeurd.

Vervolgens waren het de Noordelingen, met de debuterende Ajax-huurling Daley Blind in de ploeg, die via Tim Matavz voor het eerste geldige doelpunt zorgden: 0-1.

FC Groningen wist die stand op het kletsnatte veld tot de 58e minuut op het bord te houden, totdat de topscorer van de eredivisie Luis Suarez de beide partijen weer naast elkaar bracht.

Huiswaarts

Ajax kreeg het in het vervolg van het tweede bedrijf echter niet voor elkaar om op voorsprong te komen, waardoor de nummers drie en twaalf van de competitie met een remise huiswaarts keren.

De hoofdstedelingen stuiten zondag in hun eerste competitiewedstrijd na de winterstop in Breda op NAC. Groningen treft drie dagen later in eigen huis sc Heerenveen.

FC Twente

FC Twente heeft de voorbereiding op de tweede seizoenshelft van de eredivisie afgesloten met een pijnlijke nederlaag.

De winterkampioen verloor in het Spaanse La Manga met liefst 0-5 van het Belgische RSC Anderlecht.

De ploeg van trainer Steve McClaren begon het oefenduel slecht en keek na acht minuten al tegen een 0-2 achterstand aan. Mbark Boussoufa en Mario Martinez zorgden voor de vroege voorsprong.

Kanu

Nog geen kwartier later vergrootte de Brusselse ploeg, die eerder in de Europa League Ajax in Amsterdam al met 1-3 van het veld veegde, via Jonathan Legear de problemen van de Tukkers: 0-3.

Anderlecht leek lange tijd genoegen te nemen met deze tussenstand. In de laatste tien minuten raakte de ploeg echter weer op stoom en werd de zege via Kanu en Romelu Lukaku uitgebouwd tot 0-5.