AMSTERDAM - De beste tennissers ter wereld maken zich sterk voor een korter tennisseizoen. Ze vinden de periode van rust tussen het laatste toernooi van het ene jaar en het eerste evenement van het volgende jaar te kort.

De spelersraad gaat binnenkort met de wereldwijde tennisbond ATP om de tafel, laat Novak Djokovic dinsdag in verschillende media weten.

Hij schuift aan als lid van de spelersraad. ''Een korter seizoen is ons hoofddoel'', zegt de Serviër.

Verschillende tennissers klaagden de afgelopen maanden dat de huidige speelkalender fysiek niet vol te houden is.

''Vier of vijf weken rust voor het eerste toernooi is te kort. We hebben zeker twee maanden nodig om te herstellen’', aldus Djokovic.

Roddick

De toptennissers spelen naast de grandslams noodgedwongen een veelvoud aan 'gewone' ATP-toernooien, om hun positie op de wereldranglijst niet in gevaar te brengen.

Sommige spelers slaan vervolgens de wedstrijden met hun land in het toernooi om de Daviscup over. De Brit Andy Murray en de Amerikaan Andy Roddick kozen daar onlangs voor. ''Soms moet je naar je lichaam luisteren en slimme keuzes maken'', verklaarde Roddick.

Federer

Nummer één van de wereld Roger Federer besloot deze week niet deel te nemen aan het exhibitietoernooi van Melbourne om fit aan de start van de Australian Open te verschijnen, dat op 18 januari aanvangt.

Djokovic zegt het gesprek in te gaan met het besef dat de tennissers en de ATP niet geheel dezelfde belangen hebben. ''We moeten bij dit onderwerp rekening met elkaar houden.''